Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medovníková roláda: Báječně vláčný a medem vonící moučník s karamelovým krémem se rozplývá na jazyku
Zdroj: Toprecepty, NADEI

Pokud neodoláte medovníku, bude vám chutnat i medovníková roláda. Vynikající dezert je plněný výborným karamelovým krémem a navrchu ozdoben směsí perníku a ořechů. Dobrá volba pro sváteční moučník.

Medová roláda

Med v našich dezertech není žádnou výjimkou a tyto moučníky patří k nejoblíbenějším. I proto jsme se zamilovali do medových dortů. Medovník se během let stal pověstným dezertem. Variantou je i medovníková roláda, kterou vám dnes představujeme. Tento na přípravu nenáročný moučník je propojen lahodným karamelovým krémem a navrchu jako skvělá tečka je směs perníku a ořechů.

Pudinkový krém do rolády

Stejně důležité jako těsto je i krém. V našem případě budeme chystat karamelový krém z pudinku. Není v něm jen karamelový pudink a máslo, ale také zkaramelizované Salko, které posílí chuť. V dnešní době můžeme koupit hotové karamelové Salko, ale také si ho připravit doma tak, že zavřenou plechovku celou ponořenou ve vodě budeme vařit 2-3 hodiny.

Sváteční / Nedělní

Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Medovníková roláda

Na roládu si připravte: 4 vejce (4 bílky + 3 žloutky), 100 g cukru moučka, 2 lžíce medu, 120 g polohrubé mouky, 1 lžičku prášku do pečiva a 1 lžičku perníkového koření. Na krém: 1 máslo, 1 zkaramelizované Salko, 300 ml mléka a 1 karamelový pudinkový prášek. Na obalení: 50 g strouhaného perníku a mleté ořechy.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Připravte si zvlášť bílky, zvlášť žloutky. Z bílků vyšlehejte pevný sníh a postupně do něj zašlehejte žloutky, cukr a med. Nakonec jen lehce vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a kořením.

Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a rovnoměrně na něj naneste těsto. Plech dejte do trouby a ve vyhřáté troubě pečte asi 10 minut. Upečený plát ještě teplý srolujte a nechte vychladnout. Na krém uvařte v hrnku z mléka a pudinkového prášku pudink a nechte ho vychladnout. Máslo vyšlehejte do pěny, postupně do másla zašlehejte vychlazený pudink a karamelové Salko.

Vychladlý upečený plát rozložte, potřete krémem a srolujte do rolády. Krémem také potřete celou roládu a nakonec ji posypejte směsí perníku a ořechů.

Náš tip: Připravit si můžete také snadnější variantu výborného medovníku na plech podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více