Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory se špekáčky na pivu: Lehce pikantní pokrm z jednoho pekáčku báječně chutná, a přitom ho zvládne i začátečník
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Brambory se špekáčky na pivu. To je jednoduché jídlo, jehož ingredience k sobě báječně hodí. A připravuje se v jednom pekáčku. Při pečení vznikne výborná hustá pikantní omáčka.

Recepty na pivu

Jsme národ pivařů, a tak se není co divit, že se pivo objevuje v množství oblíbených receptů. Kromě pečiva a do masových jídel je přidáváme dokonce i do moučníků. S čím absolutně ladí, to jsou špekáčky. Když pivo a uzeninu doplníme o brambory a výbornou pikantní omáčku, vznikne po upečení skvělý pokrm, který potěší nejen mužské strávníky. 

Zálivka na brambory se špekáčky

Zdálo by se, že toho kromě pokrájených brambor, špekáčků a piva nebudete už moc potřebovat, ale přece jen by neškodilo pár voňavých ingrediencí. Pivo se hodí černé. Kromě toho do zálivky, kterou budeme polévat brambory a uzeniny, využijeme kečup, ideálně domácí.

Sáhneme také po česneku a nebudeme s ním šetřit. Z bylinek se báječně hodí provensálské koření (tymián, rozmarýn, dále také bazalka, oregano a saturejka). Přidáme také grilovací koření. Pokud budeme využívat hotové směsi koření, je třeba počítat s tím, že stejně tak jako uzeniny obsahují sůl. Další solení nebude zřejmě potřeba.   

Rychlé

Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…

Brambory se špekáčky na pivu

Na čtyři porce potřebujete: 8 velkých brambor, 4 špekáčky, 400 ml černého piva, 4 lžíce kečupu, 6 stroužků česneku, 3 lžíce provensálského koření, 2 lžíce grilovacího koření, sůl (pokud je potřeba) a cibuli na ozdobu.

Jak na to? Do mísy dejte polovinu piva, kečup, oloupejte a prolisujte česnek, přidejte provensálské koření, grilovací koření a sůl. Neoloupané brambory omyjte a nakrájejte je na půlměsíčky, tedy podélně napůl, a potom na třetiny. Špekáčky nakrájejte stejným způsobem.

Brambory a špekáčky přendejte do zapékací misky a zalijte připravenou zálivkou. Dobře promíchejte a vložte do vyhřáté trouby. Po cca 20 minutách zalijte zbývajícím pivem, promíchejte a za občasného prohození pečte ještě 55 minut. Ze zálivky zbyde jen hustá omáčka. Na talíři vše posypte proužky cibule nakrájenými najemno a podávejte.

Náš tip: Připravte si brambory se špekáčky na pivu podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více