Lokše z tvarohového těsta jsou neskutečně vláčné a jemné, stačí na ně jen pár ingrediencí a hotové jsou za chvíli
22. 4. 2024 Vaření
Máte rádi lokše? Slavné bramborové placky podobné palačinkám jsou oblíbenou přílohou nejen na Slovensku. K pečené kachně si je dávají místo knedlíků, naplněné brynzou nebo paštikou jsou výborným malým občerstvením. A co je zkusit z netradičního tvarohového těsta?
Lokše jako příloha
Lokše jsou jednou z typických slovenských specialit, známé jsou však i u nás. Na Valašsku se připravují úplně běžně, postupně se ale stávají moderním pouličním občerstvením i jinde a třeba na svatého Martina se k pečené huse nabízejí ve spoustě restaurací po celé naší vlasti.
Mohlo by vás zajímat
Placky jako palačinky
Lokše ostatně mají poměrně blízko k českým bramborovým plackám, které se u nás dělají spíš menší a tlustší. I ty tenké se ale u nás kdysi připravovaly a označovaly se na některých místech jako patenty nebo laty. Podávaly se potřené povidly, zabalené jako palačinka, posypané cukrem a někdy i mákem.
Klasické lokše se běžně dělají z bramborového těsta podobného tomu na bramborové knedlíky, jejich příprava je ale snazší, neboť u nich nehrozí, že by se rozvařily ve vodě jako právě knedlíky. Na klasické lokše tedy potřebujete brambory vařené ve slupce, které se nastrouhají nebo prolisují a smíchají s moukou a solí. V některých receptech se navíc přidává i vejce. Z těsta se tvarují placky, jež se opékají nasucho na pánvi nebo na plotně, jak bylo běžné v minulosti.
Lokše bez brambor
Výborné lokše se dají ale udělat i bez brambor, a to z jednoduchého tvarohového těsta. Díky tvarohu a acidofilnímu mléku jsou krásně vláčné, měkké a jemné. Jejich příprava je velmi jednoduchá a zvládnete je snadněji, a hlavně rychleji než lokše bramborové. Už jen díky tomu, že nemusíte vařit, loupat a ještě strouhat brambory. Navíc jsou díky použitým ingrediencím odlehčenější a k úpravě nasladko se hodí víc než ty bramborové. Slané jsem ovšem také vynikající.
Tvarohové lokše z pěti ingrediencí
Tyto tvarohové lokše se hodí podávat nejen samotné naplněné třeba povidly, mákem, dušenými jablky nebo tvarohovým krémem, ale i ve slané podobě třeba s brynzovou pomazánkou dochucenou paprikou a cibulkou. Během chvilky tak máte hotovou večeři, na níž si všichni pochutnají. A jak tedy tvarohové lokše připravíte?
Budete potřebovat: 250 g měkkého tvarohu, 450 g acidofilního mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 lžičku soli, 1 lžičku jedlé sody.
- V misce smíchejte tvaroh, acidofilní mléko, sůl a jedlou sodu a na závěr přisypejte mouku. Promíchejte a vypracujte hladké těsto. Pracujte rychle, aby se vám těsto nezačalo lepit.
- Z těsta pak vytvarujte tenký váleček a ten nakrájejte na 4cm kousky. Každý kousek rozválejte na pomoučeném vále na placku/lokši.
- Pánev zahřejte a jednotlivé placky na ní nasucho smažte dozlatova z obou stran. Hotové ještě teplé lokše pak potřete máslem nebo sádlem.
- Podávejte ihned ještě teplé a čerstvé s cukrem, džemem, mákem, jogurtem, tvarohem, ovocem nebo v slané verzi třeba s česnekovou pomazánkou a čerstvým koprem.
Náš tip: Klasické bramborové lokše si můžete udělat podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak udělat černého kubu? Základem jsou dvě suroviny
Jednoduché výživné jídlo U Litomyšli se tradiční pokrm nazýval krupková nadívanina s houbami, u Poděbrad ševcovský jahelník. U Tábora se k němu… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Pečeme s Ivou: Upečte si skvělou nadýchanou vánočku podle receptu, který nezklame!
V mém prvním díle jsme se věnovali mini štoličkám… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
Tvarohové syrniki neobsahují téměř žádnou mouku. S těmito lívanci můžete hřešit klidně každý den
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03