Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kynuté knedlíky trochu jinak: Nadýchaný alpský knedlík maxi velikosti s mákem a vanilkovou omáčkou chutná božsky
Zdroj: Toprecepty, kucerova45

Mák, povidla a krém vytvářejí zajímavou kombinaci chutí. Připravte si kynuté knedlíky trochu jinak. Můžete je znát i pod názvem alpský knedlík z našich jídelen, ale také z návštěvy v Rakousku.

Kynutý ovocný knedlík

Není kynutý knedlík jako kynutý knedlík. Naše kynuté knedlíky bývají plněné ovocem, sypané tvarohem, cukrem a třeba skořicí. Bývají o trochu větší než klasické tvarohové. A pak jsou tu maxiknedlíky, nebo ještě lépe, maxiknedlík. Knedlík z kynutého těsta, plněný povidly a navrch politý vanilkovou omáčkou a posypaný mákem. Většinou bývá na talíři jeden a je skutečně velký.

Pokud jste někdy byli na návštěvě v Rakousku, možná jste viděli nebo dokonce ochutnali místní specialitu - Germknödel (knedlík z droždí). Obří knedlík nejspíš seženete v každé alpské horské chatě. Připravují ho i v Bavorsku. Tento neobvyklý knedlík si můžete dát k obědu nebo jako dezert.

Vanilkový krém na knedlíky

Alpský knedlík se připravuje podobně jako klasický kynutý, ale je politý vanilkovou omáčkou. Tu si můžeme přichystat zjednodušeně z pytlíčku krému na dukátové buchtičky. Připravit si tuto omáčku můžeme ale také poctivě z vaječných žloutků

Rakouská

Rakousko je dnes poměrně malou zemičkou, v minulosti ovšem tvořilo obrovskou mnohonárodnostní monarchii. Rakouská kuchyně je tedy výrazně ovlivněna těmi, kdo do této říše patřili, tedy i kuchyní…

Kynuté knedlíky trochu jinak

Na tyto kynuté knedlíky si připravte: 1 kg hrubé mouky, necelý 1/2 l mléka, 3 dkg droždí, 2 dkg cukru, 1 vejce, lžíce soli, švestková povidla nebo ovoce, 1 sáček krému na dukátové buchtičky, 1/2 l mléka, 2 lžíce cukru, mletý mák a cukr.

Jak na to? Do vyšší misky nechte vzejít droždí s cukrem a zalité teplým mlékem. Do mísy prosejte mouku se solí. Přilijte vzešlý kvásek. K tomu rozklepněte vejce a vypracujte tuhé hladké těsto. Nechte ho vykynout.

Lžící vykrajujte kousky o velikosti středního jablka. V ruce uválejte bochánky a dávejte je na pomoučněný vál. Nechte kynout asi 15 minut. Pak z nich tvořte placičky, plňte je švestkovými povidly nebo ovocem a dobře uzavřete. Ve velkém hrnci nechte vařit vodu.

Knedlíky dávejte do osolené vroucí vody tak, aby volně plavaly. Vařte přikryté 5 minut, otočte je a vařte odkryté zase 5 minut. Vyndávejte a hned knedlíky propíchejte špejlí, aby vyšla pára a nesrazily se.

Krém uvařte dle návodu na sáčku. Knedlíky dejte na talíř, polijte je krémem a posypejte mletým mákem smíchaným s cukrem.

Náš tip: Přichystejte si alpský knedlík podle následujícího videoreceptu: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Naposledy jste si prohlédli