Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marie Terezie ujížděla na kávě a ořechovém dortíku a milovala drůbež, především šťavnaté a voňavé kuře à la zajíc
Zdroj: Wikimedia Commons, Jean-Étienne Liotard - altertuemliches.at, Public Domain

Portréty této korpulentní dámy prozrazují, že nepochybně milovala dobré jídlo. Časté posměšky na svou postavu ignorovala a Marie Terezie si s láskou vychutnávala především místní rakouskou kuchyni, i když nepohrdla ani francouzskými lahůdkami.

Marie Terezie byla „matkou Evropy“

Říkalo se jí „matka Evropy“ nebo „tchyně Evropy“. Rakouská císařovna Marie Terezie, která se narodila 13. května 1717, dokázala vhodnou sňatkovou politikou být v příbuzenském vztahu s všemi významnými královskými a šlechtickými rody v Evropě. 

Pro obyvatele českého království ale byla „macechou českých zemí“, přestože se nechala korunovat českou královnou a zasloužila se o přestavbu Pražského hradu.

Z krásné ženy tlustá matrona

Jediná žena na rakouském, ale i uherském a českém trůně byla nepochybně velice půvabná mladá dáma. Císařské žezlo přebrala v pouhých třiadvaceti letech roku 1740. To už byla více než čtyři roky vdaná za životní lásku Františka Lotrinského. Manželé už v té době měli tři děti a čtvrté, budoucí císař Josef II., přišel na svět za dalších pět měsíců.

Celkem 16 porodů poměrně krátce za sebou si na postavě císařovny vybralo svou daň. Fakt, že byla poměrně rozložitá, nelze svádět jen na početná těhotenství. Marie Terezie k tomu všemu ráda jedla.

Propagátorka rakouské kuchyně

Císařovnin manžel František Lotrinský v jídle nikdy nezapřel svůj francouzský původ. Marie Terezie proti francouzské kuchyni nic neměla a žádným lahůdkám inspirovaným Francií  se nebránila, přece jenom ale měla své kořeny v srdci Evropy. 

Proto se rozhodla, že bude podporovat místní rakouskou kuchyni, a vídeňský dvůr musel jít samozřejmě příkladem.

Císařovna změnila jídelníček 

Marie Terezie požádala majitelku a šéfkuchařku tehdy proslulého „Gasthaus zum Wilden Mann“ se sídlem na vídeňské Kärntner Straße, aby pro císařský dvůr uspořádala takové menu, které se bude skládat pouze z typických rakouských pokrmů.

To byl dobrý nápad, protože Eva Mühlbauerová byla opravdu profík každým coulem a ve své restauraci připravila večeři o několika chodech, a to pouze z rakouských jídel. Císařovna byla výsledkem nadšena, šéfkuchaři vídeňského dvora zřejmě o něco méně, protože museli zásadně změnit skladbu jídelníčku.

A na čem si pochutnávala Marie Terezie?

Jídla, která císařovně naservírovala šéfkuchařka Eva Mühlbauerová, se pak v paláci běžně připravovala. Panovnice si oblíbila především hrachovou polévku s kousky uzené ryby, která jí dala zvláštní chuť. K polévce se podávaly opečené plátky bílého chleba.

Zachutnaly jí i šneky z kynutého těsta s náplní z jemného račího masíčka. Ty vyžadovala Marie Terezie často stejně jako janovské paštičky. To byly kousky listového těsta, ve kterých byla zabalena pikantně okořeněná směs z telecího masa, cibule a česneku.

Drůbež a dortík s kávou každý den

Na císařském dvoře se připravovaly různé druhy masa, drůbež byla na stole každý den (pokud nebyl půst, to pak měly hlavní slovo ryby). Marie Terezie měla ráda jemné a šťavnaté maso ze slepice nebo kapouna. Oblíbila si především kuře à la zajíc, předem nakládané do marinády ze zeleniny a koření na divočinu.  ​

Marie Terezie se nevyhýbala ani sladkým moučníkům, na prvním místě u ní byl ořechový dort ochucený muškátovým oříškem, strouhaným hřebíčkem a troškou koňaku, potažený citronovou polevou. A k dortu nesměla chybět silná káva. Tento nápoj nebyl v Evropě ještě tak obvyklý, ale císařovnu uchvátila jeho chuť a vůně. 

Smutek z náhlé smrti milovaného manžela v roce 1765 řešila po svém přejídala se. Obézní panovnice nakonec zemřela až 15 let po něm na zápal plic, když se nachladila na lovu bažantů.

Náš tip: Mlsný jazýček císařovny Marie Terezie by určitě ocenil kuře pečené v podmáslí podle našeho video receptu.

Zdroje informací:

wikimeat.at: Speisen unter Kaiserin Maria Theresia

servus.com: Ein königliches Menü à la Kaiserin Maria Theresia

news.at: Maria Theresia: 8 Dinge,die Sie noch nicht wussten

amainfo.at: Historisches zum Erdapfel

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více