Obdarujte své blízké jedlými dárky
7. 12. 2016 Historie a zajímavosti
Jedlé dárky jsou velmi oblíbené – jsou jedinečné, osobní a spolu s nimi dáváte obdarovávanému i kousek sebe. Jedlým dárkem se může stát téměř každý váš kulinářský výtvor, ať už to jsou muffiny nebo domácí sekaná čokoláda.
Originálním dárkem se může stát také váš rodinný recept, který dědíte z generace na generaci. Pokud vaši známí každý rok obdivují vaši vánočku, nebo třeba při letním grilování vaše steaky, podělte se s nimi o své tajemství. Recept i s věnováním napište dekorativním písmem na svit zdobeného papíru a sami uvidíte, že tímto dárkem zabodujete.
Mezi nejčastější jedlé dárky patří marmelády, džemy a čatní. Ty totiž vždy potěší všechny mlsné jazýčky a i do mrazivé zimy vnesou pohodovou atmosféru letních dní. Stejně populární jsou i domácí sýry, vína, uzeniny – zkrátka vše na čem jste si dali záležet.
A pokud s jedlým dárkem ještě váháte, máme pro vás skvělý recept na vánoční čatní, které vaše blízké zaručeně nadchne:
Na vánoční čatní budete potřebovat:
- 500 g vařených jablek (oloupaných a očištěných)
- 1 středně velká cibule (oloupaná a nahrubo nakrájená)
- 500 g čerstvých nebo mražených brusinek
- 250 g měkkých odpeckovaných datlí
- 2 klementinky
- 400 g cukru krupice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 ½ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky kajenského pepře
- 500 ml bílého vinného octa
- 2 lžičky soli
1. Ve velké pánvi vařte jablka, cibuli, brusinky a datle.
2. Do směsi vymačkejte klementinky, přidejte cukr, hřebíček, zázvor, skořici a kajenský pepř. Zamíchejte.
3. Přidejte ocet a osolte.
4. Čatní dejte do malých zavařovacích dekorativních sklenic a dobře utěsněte. Sklenice dále ozdobte například látkou, mašlí, větvičkou jehličnanu apod.
Čatní skladujte na chladném a tmavém místě, kde vydrží až jeden rok. Po otevření uchovávejte v lednici a spotřebujte do 1 měsíce. Čatní se skvěle hodí k masu nebo zeleninovým jídlům.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hlíva je po žampionech druhá nejoblíbenější pěstovaná houba. Přinášíme šikovné nápady na její kuchyňské zpracování
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře