Jak vzniká ekofarma?
18. 4. 2019 Historie a zajímavosti
Kvalitní suroviny jsou polovinou úspěchu každého receptu. Není proto divu, že při návštěvě broumovského výběžku nás kromě krásných skalních měst a barokních památek, zaujala nabídka navštívit Ekofarmu Bošina ve Vernéřovicích. Manželé Bošinovi zde nejen chovají spoustu zvířat, ale i podle hesla „Od vidlí po vidličku“ vše na farmě i zpracují a prodávají ve Farmářském krámku.
„Začínali jsme v roce 2001, jako ostatní farmáři v horských a podhorských oblastech, pasením asi 50 hlavého stáda masného skotu. Nechtěli jsme však pouze prodávat telata do zahraničí a proto jsme se rozhodli pro vybudování vlastní porážky a bourárny masa. Dnes vím, že jsem měl ohromné štěstí, že se pro celý projekt nadchla manželka a vzala si celé zpracování na starost.“ říká Jan Bošina. „Postupem času, na základě požadavků zákazníků, jsme kromě skotu začali chovat také prasata plemene Mangalice a drůbež.“ dodává Lucie Bošinová.
Dnes tak můžete v krámku na farmě koupit vyzrálé hovězí, vepřové z mangalic, kuřata, perličky a sezóně i husy a kachny. Sortiment pak doplňují vejce. Všechny produkty jsou v biokvalitě. „Ekologické zemědělství včetně výroby biopotravin je pro nás přirozené, proto bylo další zpracování, v podobě uzenin bez veškerých éček, logickým pokračováním.“
Že se Bošinům jejich práce daří, dokazují i ocenění jejich výrobků. Například Farmářský mazánek (konfitované maso z mangalice) získal značku Regionální potravina Královéhradeckého kraje, vyzrálé bio hovězí a bio vepřové maso je držitelem značky BROUMOVSKO regionální produkt.
Kromě masa a uzenin Bošinových v krámku koupíte i produkty okolních sedláků a malovýrobců. Například mléčné výrobky od Menčíkových z nedalekého Šonova, sirupy, med, mošty atd. Za hezkého počasí můžete na farmě posedět, dát si občerstvení a děti si užijí v Dětské farmě, kde uvidí spoustu druhů hospodářských zvířat. „Rádi Vás přivítáme nejen 10. srpna na Farmářských slavnostech. Bude tu mnoho zábavných atrakcí jak pro děti, tak pro dospělé, občerstvení, farmářské trhy, hudba.“ loučí se s námi Bošinovi.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Jak udělat z vývaru omáčku? Poradíme s přípravou základní omáčky, kterou si zamilujete
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 10 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 13 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 14 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami