Vítejte v budoucnosti: Ochutnejte červy místo chipsů!
13. 11. 2019 Historie a zajímavosti
Hmyz jako jídlo budoucnosti se stává realitou běžného života. Společnost WormUP uvádí na trh hmyzí specialitu – křupavé červíky, což jsou ochucené sušené larvy potemníka moučného. Zájemci si je můžou koupit domů a křupat místo chipsů u televize, k vínu, či pivu, nebo jako výživnou svačinu plnou proteinů.
Hmyz se stává běžně dostupnou pochutinou jako křupání k televizi namísto chipsů, nebo jako výživná svačina plná proteinů díky společnosti WormUP. Ta přichází na trh s křupavými červíky. Jsou to ochucené sušené larvy potemníka moučného. Potemník moučný, tedy jeho larvy, byly spolu s dalšími 5 druhy hmyzu uznané Evropskou unií v roce 2018 jako potravina nového typu. Evropská unie tak reaguje na očekávanou potravinovou krizi, kdy z dlouhodobého hlediska nebude možné uspokojit neustále rostoucí poptávku po mase. Křupaví červíci WORM UP mají vysoký podíl bílkovin (až 50%) a nenasycených mastných kyselin (30%), naopak žádný cukr. Ti, kteří se už odvážili tuto hmyzí specialitu ochutnat, připodobňují její chuť ke smažené cibulce nebo popcornu.
Rodinná firma WormUP je splněným snem jejího zakladatele Libora Sloupenského. Už jako malý si rád hrál s hmyzem a zkoumal jeho život. Nyní se mu podařilo vytvořit produkt, který víří vody a boří předsudky. „Hmyzu je na Zemi mnohem víc než všech ostatních živočichů. Přesto je běžně považován za něco nechutného, čeho je potřeba se zbavit. O to víc mě pak těší překvapený výraz každého, kdo naše červíky ochutná a zjistí, jaká je to lahůdka“, říká Libor.
„Ze začátku jsem vůči červíkům měla dost rezervovaný přístup. Musela jsem na sobě zapracovat a změnit svůj postoj. Pak mi zapojení do firmy začalo dávat absolutní smysl“, doplňuje Eva Sloupenská, spolumajitelka WormUP s.r.o.
Tak naber odvahu a ochutnej :-)
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pavel Berky nabídl recept na speciální sladký chléb, který pekl pro Jana Krause: Dlouho jsem váhal, co mu přinesu, přiznává
Jak zpracovat vlašské ořechy. Jsou skvělým zdrojem vitamínů a podporují funkci mozku
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 2 hodinami
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 3 hodinami
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 17 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 19 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak předejít tomu, aby chléb byl po upečení uvnitř vlhký? Stačí dodržet několik rad
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Komentáře
22. 11. 2019 19:08
17. 11. 2019 10:11
15. 11. 2019 23:27