Den grilování
Národní den
Grilování je oblíbený způsob přípravy pokrmů, při kterém dojde ke zvýraznění chuti jídla, ale navíc také tato činnost spojuje lidi. Každý se může s trochou praxe a občasným experimentováním stát mistrem grilu, čímž může na rodinu a přátele zapůsobit lahodnými jídly a pohodovou atmosférou. Proč nerozžhavit gril právě 16. května, tedy na Den Grilování?
Ať už připravujete hamburgery, steaky, zeleninu nebo třeba pizzu, je třeba si najít techniku grilování, která vám bude vyhovovat. Jednou z nejběžnějších je metoda přímého grilování, které zahrnuje přípravu jídla přímo nad zdrojem tepla. Tato technika je vhodná pro tepelnou úpravu tenkých kusů masa, zeleniny a ovoce. Při použití této techniky je důležité jídlo bedlivě sledovat, protože se může snadno připálit.
Jak správně grilovat
Větší kusy masa, případně potraviny, které vyžadují delší dobu vaření, je lepší grilovat nepřímo, mimo zdroj tepla. Jídlo je umístěno na jedné straně grilu a zdroj tepla je na druhé straně. Tím se vytvoří rovnoměrnější teplota vaření a jídlo se méně připálí. Na otočném rožni je možné připravovat celá kuřata, krůty či prasátka. Otáčení rožně napomáhá rovnoměrnému ohřevu jídla.
Existují různé způsoby, jak získat žár pro grilování, včetně použití dřeva, dřevěného uhlí, speciálních grilovacích briket, zkapalněného plynu nebo elektřiny. V současné době jsou moderní grily a grilovací desky nebo podložky stále populárnější, protože umožňují oddělit potraviny od zplodin a zvýšit tak bezpečnost a zdraví při grilování.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den grilování?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 4 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 5 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 7 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Sváteční den začíná dobrou snídaní. Na Den matek mohou snídani pro maminku připravit i děti
Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů