Den krutonků
Národní den
Malé křupavé kousky pečiva, které vylepší dobrou polévku i skvělý salát, slaví svůj den 13. května. Jsou krutony součástí vaší domácí rodinné kuchyně? Jaká je ideální příprava a odkud krutony pocházejí? Vše vám prozradíme.
Slovo kruton pochází z francouzštiny od slova croûte, což znamená kůrka. Krutony se připravují z chleba, který je pokrájený na menší kousky a připravují se na pánvi nebo se pečou v troubě. Krutony se mohou připravovat na másle i oleji a často se přidávají i bylinky, koření, česnek nebo sýr. Kromě polévek a salátů mohou doplnit v našem jídelníčku svačinu nebo občerstvit hosty na party.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit krutony?
Krutony mají mnoho podob, chutí i možností přípravy. Můžete ponechat kůrku, nebo ji odstranit. Pokud si potrpíte na kostičky, v pořádku, ale můžete nechat i větší kousek pečiva a třeba pomocí vykrajovátek dáte krutonům i estetickou funkci a dokonale tak ozdobíte polévku pro hosty i rodinu. Chléb můžete péct v troubě, smažit na pánvi, popř. připravovat nasucho bez použití tuků. V každém případě nezapomeňte na vhodné dochucení a pořádně křupavou strukturu.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den krutonků?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 5 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 6 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 8 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 20 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03