Mezinárodní den sushi
Mezinárodní den
Mezinárodní den sushi připadá na 18. červen. Tradiční japonskou specialitu si mnozí nedovedou představit bez syrové ryby, opravdovým základem je však dokonale připravená rýže se sladkokyselou omáčkou sushinoko. Známo je mnoho variant tohoto pokrmu. U nás se pravděpodobně největší popularitě těší rýžové rolky s náplní zabalené v řase – tzv. maki sushi.
Samotné slovo sushi znamená v překladu z japonštiny kyselá rýže nebo kyselá chuť. Pokud si chcete na sushi opravdu pochutnat, sáhněte po japonské kulatozrnné krátkozrnné rýži, která je po uvaření lepkavá, a drží tak potřebný tvar. Ochucujeme ji speciálním nálevem, jehož hlavní složkou je sushi rýžový ocet.
V minulosti se fermentovaná rýže používala jako obal na ryby, aby se je podařilo uchovat co nejdéle. Taková rýže se však vyhazovala. Až když později začali Japonci přidávat do rýže ocet, jedla se ryba i s rýží dohromady a základ sushi byl na světě!
S japonskou kuchyní se Češi poměrně dobře seznámili už před lety, kdy se objevili první sushi bary. Jenže ne každý už ví, že se u nás dá sehnat celá řada dalších chutných japonských jídel a také že…
Jak připravit sushi?
Syrová ryba se při přípravě sushi tradičně používá, většinou se jedná o lososa či tuňáka, lze se však obejít i bez ní. Kdo syrové ryby nemusí, může je nahradit například osmaženým tofu, avokádem, na proužky nakrájenou okurku apod. Náplně je možné samozřejmě kombinovat.
Na závěr se rýže se všemi ingrediencemi balí do řasy nori. Balení usnadní bambusová podložka. A pak už si sushi vychutnejte - tradičně podává se třemi základními ingrediencemi: sójovou omáčkou, nakládaným zázvorem a zelenou pálivou pastou wasabi.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Mezinárodní den sushi?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 12 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 15 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 16 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina