Světový den mouky
Světový den
Světový den mouky slavíme každoročně 20. března, v tento den si připomínáme důležitost této suroviny v naší každodenní stravě a její vliv na naše zdraví. S produkty z mouky se setkáváme po celém světě, znamenají obživu pro miliardy lidí.
Mouka, které se také přezdívá „Bílé zlato“, má mezi surovinami zcela základní postavení. Slouží k přípravě nepřeberného množství chutných potravin – od těstovin, přes koláče, pečivo a chléb, až po sušenky.
Mohlo by vás zajímat
Mouka je nenahraditelná
Lidí ke své obživě využívají rozmělněnou vnitřní část obilného zrna po tisíce let. Naši předci mleli zrno už v pravěku, nejprve sbírali divoce rostoucí obilí, které postupně začal pěstovat a šlechtit. Dnes máme mnoho odrůd.
V kuchyni využíváme nejen mouku pšeničnou, ale i z jiných obilovin či dokonce luštěnin. Zatímco v zahraničí mají většinou hladkou mouku, naše kuchyně je moučnými jídly proslulá, a tak u nás seženete čtyři hrubosti mouky. Víte, na co kterou správně použít?
Globální význam mouky v každodenním životě byl prostřednictvím Světového dne mouky poprvé připomenut v roce 2019.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den mouky?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 5 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 5 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno před 7 hodinami
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Lilek tří barev
Přidáno 7. 6. 2024 10:33
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno 7. 6. 2024 07:02
Přečtěte si Zobrazit více
Samosběr třešní 2024: Velký přehled sadů po celé republice. Kilo je k mání už za 15 Kč, ale na některých místech je třešní málo
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Celine Dion ujíždí na arašídovém másle, miluje croissanty a nemá problém dát si párek v rohlíku nebo hranolky s kečupem