Světový den tapas
Světový den
Příležitost vychutnat si španělskou kuchyni máme každý třetí čtvrtek v červnu, kdy se slaví Světový den tapas. Tyto drobné kulinářské lahůdky podávané k alkoholickým nápojům či drinkům patří ke španělské kuchyni obdobně jako polévka gazpacho či paella.
Tapas není vlastně ani druh jídla, jde spíš o způsob stravování. Tapas je sdílené jídlo, které se podává spolu s pivem, vínem či dalšími alkoholickými nápoji. Dobroty uprostřed stolu jednak stmelují lidi, kteří si na nich pochutnávají, a také oddalují okamžik, kdy se člověk opije.
Víte, v jaké evropské zemi brambory nepovažují za přílohu, ale zeleninu stejnou jako třeba rajče nebo okurka? Ve Španělsku! Kuchyně této země i zdejší způsob stravování jsou přizpůsobeny teplému…
To jsou tapas, jednohubky na španělský způsob
Kde se tapas vzala? Slovo tapa totiž znamená víko nebo poklička, čímž se vysvětluje všechno. Španělům popíjejícím venku padal do jejich oblíbeného drinku hmyz, čemuž se snažili zabránit tím, že na sklenku s alkoholem přikládali například chleba či plátek sýry. Potraviny, které zastávali funkci pokličky (víka), většina lidí v průběhu večera snědla.
Tapas se může podávat teplé i studené. Nejčastějšími a nejjednoduššími tapas jsou misky s oříšky nebo olivami. Často se jako tapas podávají také nakrájené sýry nebo typické španělské uzeniny. V rámci tapas se ale mohou nabízet i hotové pokrmy, samozřejmě jde jen o malé porce.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Světový den tapas?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů