Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bulgur - základní recept

Bulgur má mírně oříškovou chuť a je velmi lehce stravitelný. Jeho příprava se příliš neliší od vaření rýže. Během tepelné úpravy můžete přidat česnek, bylinky nebo jiné koření. Podáváme jako přílohou k omáčkám, masu apod.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Lucasinka Lucasinka

Snadný

Doba přípravy 18 min Doba přípravy: 8 min Doba tepelné úpravy: 10 min

18 min (8 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 3 porce

3porce

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 848 kJ /
681 kcal
Bílkoviny18,00 g
Tuky11,95 g
Vláknina16,50 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 28 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy117,02 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: V hrnci na oleji (nebo másle) rychle osmahneme bulgur. Krok 2: Zalijeme horkou vodou a 10 minut vaříme na středním plameni. Krok 3: Po této době by všechna tekutina měla být vsáklá. Krok 4: Během vaření nemícháme a před podáváním jen "provzdušníme" vidličkou.

TIP: Jak na bulgur

Zveřejněno 23. 6. 2010

Poznámka autorky Lucasinka

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bulgur - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/z7lr

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Bulgur - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/z7lr

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (15)

Markéta 3. 5. 2015 09:48
Bulgur připravuji nabobtnáním , dám poměr 1 ku 3 , tím ,že vody je víc , je to výborné a skvělé do salátů ,nechá se hodinu v klidu a je to hotovo , přidávám tam trošku zeleninového bujonu a nebo postačí i špetka soli , poté už si přidáte to ,na co máte chut :-K

Bulgur není potřeba vařit,stačí jen nasypat do vařící vody,přivést k varu a vypnout.Nechat cca 15 minut odležet a je hotový. :-)

Lidmila: Ne, neproplachuje se.

Chtěla bych vědět jestli se musí bulgur před vařením umývat jako rýži a podobně,

Pšeničný bulgur je vyráběn namáčením a sušením pšenice. Při tomto procesu dochází k přeměně škrobu na cukr - tím se zrno stává lehce stravitelným a vystupuje jeho nezaměnitelná obilná chuť. Bulgur je vysoce nutričně hodnotný produkt (známý asi 4000 let), při tvorbě kterého člověk použil jednu z prvních zpracovatelských technologií. Pšenice se nejdříve aktivuje vodou a teplem, tím vznikají určité látky v zrnu (enzymy), škrob se mění na jednodušší cukr a zrno se stává biologicky aktivním. Dále se zrno párou vysuší, pak se hrubě drtí a třídí. U bulguru se cení jeho jednoduchá a rychlá příprava, oříšková chuť, lehká stravitelnost, vysoká nutriční hodnota - vysoký obsah vlákniny a sacharidů, vitaminů, minerálií a nízký obsah tuku.

Babka (neregistrovana), podivej se na tyto stranky http://www.lucasinka.cz/2010/06/bulgur/ je tam spousta informaci nejen o bulguru :-K

Babka (neregistrovaný/á), pozri toto :
http://www.bio-obchod.sk/produkt-1506/bulgur-pseni...
Máš tan popis, čo je bulgur;-)

Tak vidím plno receptů s bulgurem, ale nikde jsem nezjistila, co že to vlastně je, z čeho se to vyrábí. Nebo je to zelenina a pěstuje se to? Jsem už v důchodovém věku a nikdy jsem ten divný název neslyšela, natož abych něco podobného ochutnala. Poradíte mi někdo?:

:yes::yes:

Blinkni, jedine, co jsem nasla, je moznost nechat bulgur nabobtnat cca jednu hodinu - je to na techto strankach http://clanky.vareni.cz/bulgur-vsestranny-psenicny..., ale nemam s tim zadne zkusenosti, takze nemuzu potvrdit ani vyvratit. Kdyz budes zkouset, budu rada, kdyz das vedet, jak to dopadlo, protoze treba do salatu by to byla idealni priprava ;-)

Ono se asi vařením nic nezkazí - co se chuti týče, ale tím vařením se zničí určitě dost těch zdraví prospěšných látek, co bulgur obsahuje. Proto jsem se ptala, zda se musí vařit. Ale je jasné (i z těch odkazů), že se samozřejmě vařit může. Ale myslím, že to je škoda.

Blinkni zkus mrknout na ty odkazy, co jsou v poznamkach. Mozna tam najdes i jiny zpusob pripravy. Ja ho vzdycky delam takhle a je to osvedcene - vzdycky se povede

Opravdu se musí ten bulgur vařit? Nestačí jen zalít vroucí vodou (nebo přivést k varu), vypnout a nechat přikryté dojít? Bulgur mám už doma koupený, ještě jsem ho ale nikdy nezkoušela, ale všichni k jeho přípravě radí - určitě nevařit!

Spagetko dekuju...dam tvuj do poznamek (snad to nevadi) :-D

Luci, skvělé:yes::yes: - jen přidám odkaz, co to bulgur je možná by se víc hodila i kategorie začátečníků, co myslíš? http://www.dia-potraviny.cz/bulgur.html

Tématické fráze:
bulgur příprava, bulgur recepty, jak uvarit bulgur, bulgur, bulgur recepty výborné, bulgur recept, jak vařit bulgur, příprava bulguru, jak se vaří bulgur, burgul, co je to bulgur, recepty z bulguru, bulgur jak vařit, recept příprava bulguru, pšeničný bulgur příprava, recept bulgur, vaření bulguru, recepty bulgur, recepty s bulgurem, recept na pšeničný bulgur

Suroviny:
bulgur, voda, olej olivový

Přidat fotografie receptu