Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Korpus na dort - jeho plnění a potahování marcipánem

Pokud chcete upéct a ozdobit dort, tento recept vás krok za krokem provede plněním a potahováním dortového korpusu. Korpus i krém můžete zvolit dle vlastní chuti a zdobení dortu už záleží jen na vaší zručnosti a fantazii.

Hodnocení receptu je 4,9 (23×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

isindy isindy

Náročný

Doba přípravy 130 min Doba přípravy: 120 min Doba tepelné úpravy: 10 min

130 min (120 min příprava + 10 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 851 kJ /
2 116 kcal
Bílkoviny14,25 g
Tuky209,15 g
Vláknina1,20 g
Cholesterol 653 mg
Sodík 106 mg
Sůl0,25 g
Sacharidy43,45 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vychladlý korpus položíme vrchní nerovnou stranou na pracovní desku a dlouhým úzkým nožem prořízneme uprostřed vodorovně na dvě poloviny (asi jako když se rozřízne velká houska na sendvič).
Korpus můžeme proříznout také vlascem či pevnou režnou nití jako knedlík, pak je dobré si po obvodu nakrojit cca 1cm hlubokou vodorovnou rýhu, do které zavedeme vlasec, překřížíme a utahováním prořízneme. (Tuto fázi jsem bohužel zapomněla vyfotit.) Krok 2: Rozkrojený korpus rozložíme na dvě poloviny, spodní polovinu potřeme řidší marmeládou. Pokud je marmeláda hustší, v mističce vidličkou prošleháme a naředíme trochou vody z kompotu, alkoholem (rum, brandy) či obyčejnou vodou. Krok 3: Na marmeládu dáme 2/3 krému (obr.1), rozetřeme ke stranám a poklademe čerstvým či kompotovaným ovocem podle chuti (obr.2). Na pomazaný korpus položíme řeznou plochou druhou polovinu korpusu, takže nahoře bude dno korpusu, ze kterého jsme na začátku sloupli pečicí papír a vršek je tedy téměř ideálně rovný. Vrchní plochu lehce přitlačíme na spodní. Krok 4: Nyní naneseme na boky korpusu většinu krému (obr.3) a rovnoměrně rozetřeme. Nakonec na vršek korpusu naneseme zbytek krému, vše rozetřeme do tenké vrstvy, která zarovná a vyplní případné nerovnosti a vzduchové bubliny v těstě (obr.4). (Mně se dobře pracuje s horní rovnou hranou příborového nože, lépe než se stěrkou...ale můžete ji použít také.) Krok 5: Pomazaný korpus dáme do lednice vychladit, aby krém díky obsaženému máslu ztuhl a s korpusem se dále dobře pracovalo. Minimálně na 2 hodiny, lépe ale přes noc. Krok 6: Marcipán si obarvíme podle potřeby a na podložce podsypané trochou Solamylu vyválíme na tloušťku cca 4 mm. Průměr vyváleného plátu by měl být o kus větší než průměr dortu + 2x výška dortu. Poté opatrně podebereme rukama či válečkem a přeneseme na ztuhlý naplněný a pomazaný korpus (obr.5)
Na klasický korpus 25 cm je na potah dostačující 3/4 dávky falešné marcipánové hmoty z poznámky, zbytek použijeme na ozdoby. Krok 7: Marcipán postupně narovnáváme a přitlačujeme hřbetem ruky na boky korpusu, poté okraj odřízneme (obr.6) - výborně to jde kráječem na pizzu. Krok 8: Pokud je na marcipánu vytlačený reliéf, stačí lehce uhladit dlaní, pokud je marcipán rovný, je třeba „vyžehlit“ případné nerovnosti. Na toto používám kousek pečicího papíru a plastovou cukrářskou stěrku, na marcipán položím papír (aby se stěrka nelepila), na něj stěrku, dlaní lehce přitlačím a krouživými pohyby lehce přežehlím vrchní plochu i boky dortu. Krok 9: Příprava krému:
Ve studeném mléce či vodě metličkou rozmícháme mouku a za stálého míchání svaříme na hustou kaši (bešamel). Necháme vychladnout - občas promícháme, aby nevznikla oschlá krusta. Vychladlou hmotu vyšleháme dohladka. V míse ušleháme máslo s cukrem a postupně vešleháme bešamel. Krok 10: Do krému můžeme přidat kakao nebo instatní kávu, Capuccino, lze přidat i pár kapek různé tresti (vanilka, rum...).
Pokud bychom chtěli dort plnit např. tvarohovým krémem, je možné do dát dovnitř, ale nikoliv navrch - dort se nemá potírat tvarohovými, šlehačkovými, jogurtovými atd. krémy kvůli vysokému obsahu vody v tvarohu. Krém pak na dortu neztuhne, marcipán klouže a rozpouští se.

Jak dort upéct, nazdobit, nakrojit

Zveřejněno 29. 6. 2011

Poznámka autorky isindy

korpus: http://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-olej...

falešná marcipánová hmota: http://www.toprecepty.cz/recept/16692-falesna-marc...

Občas se mi ve vzkazech objeví dotaz na tuto fázi, kterou zkušené pekařky a kuchařky zvládají levou zadní, ale pro začínající kuchařinky je záludností už příprava korpusu na zdobení. Snad se tedy ty zkušenější nebudou zlobit za tento recept/nerecept :)

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Korpus na dort - jeho plnění a potahování marcipánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B19x

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Korpus na dort - jeho plnění a potahování marcipánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/B19x

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (54)

moc hezký návod :) klobouk dolu

Dobrý večer, dort je nádherný:-) chtěla bych se zeptat, jak dosáhnu stejného vzhledu potahu jako máte vy na obrázku s dortem? děkuji

Mě se vždy korpus povede nízký :( asi mám velkou formu ? :/ v jaké děláte dorty vy ?

Lucie: průměr 25cm, dělám převážně korpus https://www.toprecepty.cz/recept/18933-kakaovy-ole..., důležité je jednak důkladné vyšlehání bílků a pak všlehání žloutků a oleje. Vyšlehejte opravdu důkladně, aby byla pěna lehká a nadýchaná, příp. pro jistotu můžete přimíchat do mouky lžičku prášku do pečiva. Mouku s kakaem je třeba vmíchávat opatrně - ne jako míchat polévku, ale krouživým překlápěním těsta odspoda nahoru, jinak z toho vymlátíte vzduch a pak je to placka.

Marketa:rozslehejte si studeny besamel s cukrem, moučka se vám rozmicha v pohodě.do toho změklé máslo.

Marketa:já používám máslový jen jako základní nosič. Sladím 2 lžíce a odeberou tak 1/3 stranou. Do zbytku přidávám půlku tvarohu měkkého a dosladím podle sebe ... Nebo nutelu, ta je sladká dost sama. Krém tím odlehčím.

Děkuji, zkusím tedy 2 lžíce... Moc nesladime, kolik dáváte vy? Zustavate u 2 lžic? :-8 jinak, když už přidám besamel, curk se mi už pořádně nerozsleha že?

Marketa:podle chuti, každý dává přednost své ... Zkuste tak 2 lžíce a pak přidávejte

Prosím, kolik cukru do kremu? Děkuji

hosta:Jasny díky.

HanVal: Ivana to nahoře v postupu píše - plnit můžeš tvarohovým, ale pod marcipán je nutný máslový, stačí málo, jen přichytí marcipán na korpus

HanVal:pod marcipán je nejvhodnější máslový, nebo třeba nugetu, vyšlehanou s máslem. Tvaroh je vlhký a naleptává marcipán. Šlehačka to samé.
Máslového dej tedy jen slabou vrstvu, aby se měl marcipán na co přichytit. On pak bude znát minimálně ve spojení s tvarohovou náplní;-)

Dobrý den,mám dotaz:-)Nemusím zrovna máslové krémy,mám raději tvarohové,ale stalo se mi,že mi ten tvarohový uplně zničil marcipán.Není něco vhodného mezi máslovým a tvarohovým??Díky za info:-)

Kačka: nejsem si jistá, zda v tepelně nezpracovaném stavu nebude mít chuťový nemáslový "ocásek", ale je to jen na vás :-) já Heru používám jen na pečení, ne do studené kuchyně.

Můžu použít místo té Ramy (másla :D) Heru? :)

katyvypl: ohledně nutely pod marcipán - nemám s tím zkušenost, ale myslím, že by to mělo jít, nutela neobsahuje příliš vody jako např.tvarohové krémy...proto se pod marcipán dává jen máslový (máslo, cukr, moučná či pudinková kaše). Dorty skladuji běžně v lednici, nic v ní nevlhne...:-)

Tématické fráze:
práce s marcipánem postup, potahování dortu, práce s marcipánem, postup při potahování dortů, potahované dorty, máslový krém pod marcipán, pečeni dortů videa-marcipán, dorty s marcipanem, potahování dortu video, jak se pracuje s marcipanem, marcipánové dorty, jak pracovat s marcipánem, krém na dort pod marcipán, potahovane dorty postupy, jak potahovat dort, jak dat marcipan na dort, marcipánové dorty postup, jak se potahuje dort marcipánem, marcipánový dort postup, marcipánové dorty fotogalerie

Suroviny:
korpus, máslo, mléko, mouka polohrubá, cukr moučkový, marcipánová falešná hmota, ovoce

Přidat fotografie receptu