Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hummus - základní recept

Arabský cizrnový hummus je velmi chutný jednoduchý pokrm plný vitamínů. Podává se tradičně s chlebovou plackou nebo se syrovou zeleninou (např. mrkev, řapíkatý celer, papriky), kterou se nabírá a tím se i jeho výživová hodnota zvyšuje.

Hodnocení receptu je 3,8 (18×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

petram petram

Snadný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez času namáčení cizrny

80 min (40 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez času namáčení cizrny)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie4 432 kJ /
1 059 kcal
Bílkoviny62,32 g
Tuky26,26 g
Vláknina105,49 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 41 mg
Sůl0,08 g
Sacharidy91,49 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Cizrnu umyjeme a přes noc namočíme do alespoň dvojnásobného množství vody. Druhý den vodu vylijeme a cizrnu dobře propláchneme. Krok 2: Přendáme ji do tlakového hrnce, zalijeme opět asi dvojnásobkem vody a přivedeme k varu. Vaříme od natlakování hrnce 40 minut. Krok 3: Hrnec necháme vychladnout, otevřeme a cizrnu scedíme. Pro přípravu hummusu je třeba cizrnu nechat zcela zchladnout. Krok 4: Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 100 ml studené vody a rozmixujeme tyčovým mixérem na jemnou kaši. Krok 5: Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr a sůl. Krok 6: Dobře promícháme, podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody a dochutíme solí, citronovou šťávou a sekanou petrželkou.

TIP: Hummus, falafel a další oblíbená jídla z cizrny

Zveřejněno 20. 1. 2012

Poznámka autorky petram

Hummus je arabský pokrm připravovaný z cizrny (římského hrachu). Je považován za národní jídlo Izraele, velmi oblíbený je i na Středním východě (Libanon) a na Balkáně.

Cizrna patří mezi nejkvalitnější luštěniny. Má vysoký obsah cukrů, bílkovin a vlákniny, navíc je bohatým zdrojem vápníku, železa a vitaminu B15 (kyseliny pangamové).

Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hummus - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nNBE

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hummus - základní recept

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/nNBE

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (10)

Fazolka73: Velmi prostě, osobně znám několik kuchařů a hospodyni a výbornou kuchařku z arabských zemí a ti špetku pepře přidávají. V kuchařce vydané v Maroku je uveden také.

Tonja: A na ten pepř, jste přišla jak? :-D

Tonja: Moc děkuji za komentář. Inspirovala jsem se dvěma recepty, z nichž jeden byl izraelský a druhý snad turecký a římský kmín byl v obou. Koriandr snad jen v jednom, jestli se nepletu. Je to už dávno. Ale souhlasím s vámi, že od té doby jsem jedla hummus na mnoha místech a koriandr v něm nebyl.

Dívám se na Vámi předepsané suroviny a dovolím si protestovat. Základní hummus se skládá z rozmělněné (rozmixované) vařené cizrny, pasty tahini, olivového oleje, česneku, šťávy z citronu, špetky soli a špetky pepře. Někde se přidává mleté chilli, římský kmín se používá víceméně jen v Maghrebu, mletý koriandr jsem v hummusu ještě neviděl. Ne do humusu, ale k němu k přimíchání při servírování se dává hrst na jemno nasekané natě petrželové nebo koriandrové. Pokud přidáváte římský kmín, mletý koriandr a petrželku přímo do hummusu, nemůžete ho už nazývat "základním".

Martina Rádlová: Hummus má DVĚ zcela zásadní ingredience, a to cizrnu a pastu tahini (pasta z sezamu)! Jinak tomu nemůžete říkat hummus.

Skvělý receptík :-K akorát nedávám koriandr a ani petrželku ... tahini samozřejmě nesmí chybět, ale někdy se nedostanu do města, tak opražím a rozmixuji na jemno sezamová semínka. A nedávno jsem viděla, jak do humusu přidávali i červenou řepu, tak to chci vyzkoušet, na humusu je fajn, že už lze po použití základních surovin si s ním hrát a přidávat si podle chuti, co chcete :-):yes:

Martina Rádlová 17. 8. 2017 08:19
Kdyby někdo nechtěl tento recept s tahini, tak jednoduše je tam nedávejte a použijte více olivového oleje. Jinak já jsem zveřejnila i nějaké videa tak, jak hummus dělají v zahraničí, kdyby to někoho zajímalo, tak mrkněte - www.svobodavsem.cz/hummus-recept/ :yes::yes:

Koukam ze ten recept je v pohode,ano takhle s epripravuje Hummus. Tady ho hodne jime s Falafelem,na talir Hummus- dale na to petrzelka,palive papricka,citron,olivovy olej a sladka paprika.

A samozrejme k tomu pita. Zrovna dneska jsme meli. JInak s emuze pridavat na posyp jeste slunecnicove seminka, dusene houby s cibuli, cizrna normalni a nebo jen s Tahini

Posilam bodika

:-p:yes:

Výborná věc. Ale doporučuji cizrnu oloupat sice je to strašná práce ale pak je hummus jemnější. A určitě polít olivovým olejem,ten nesmí chybět dodá pokrmu úžasnou chuť

Tématické fráze:
humus jídlo, hummus recept, hummus, jídlo humus, humus recept, římský hrách recepty, humus, hommos recept, arabský humus, recept na humus, recept humus, recept hummus, arabský hummus, řimský hrach, humus recept cz, recept na hummus, jidlo hummus, humus recepty, cizrna základní recept, pokrm humus

Suroviny:
cizrna, pasta sezamová, olej olivový, citron, česnek, římský kmín mletý, koriandr sušený, voda, sůl, petrželka

Přidat fotografie receptu