Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jednoduchá "svíčková " z papiňáku

Někdy je potřeba připravit výborný oběd co nejdříve. Pak mnoho z nás rádo sáhne po tlakovém hrnci a uvaří jídlo v něm. Přesně takto připravíme i hovězí maso ve smetanové zeleninové omáčce, které podáváme s houskovým knedlíkem.

Hodnocení receptu je 4,9 (27×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Anna Kocikova Anna Kocikova

Snadný

Doba přípravy 100 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 70 min

100 min (30 min příprava + 70 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie6 695 kJ /
1 600 kcal
Bílkoviny188,80 g
Tuky86,90 g
Vláknina2,90 g
Cholesterol 682 mg
Sodík 849 mg
Sůl2,25 g
Sacharidy14,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do papiňáku (tlakového hrnce) vložíme opláchnuté maso vcelku, očištěnou kořenovou zeleninu a do vajíčka na luhování sypaného čaje uzavřeme všechno koření, tím si usnadníme pozdější lovení kuliček z vývaru. Krok 2: Vše zalijeme 800 ml horké vody, mírně osolíme, zakryjeme tlakovou poklicí a od doby varu (když začne hrnec hodně syčet, ucházet) na mírném plameni vaříme 40 minut. Krok 3: Hrnec ochladíme, popřípadě odpustíme ventilem zbytek vzduchu a otevřeme. Krok 4: Všechny suroviny z vývaru vyjmeme, maso nakrájíme na cca 2 cm silné plátky a odložíme stranou. Zeleninu vidličkou rozmačkáme a dáme zpět do vývaru. Krok 5: Hladkou mouku rozmícháme se smetanou, vlijeme do horkého vývaru a za občasného prošlehávání provařujeme 20 minut. Krok 6: Poté vložíme nazpět nakrájené maso, dle chuti přikyselíme, dosolíme, necháme 2 minutky provařit a můžeme podávat. Krok 7: Jako příloha jsou vhodné různé druhy houskových knedlíků.

TIP: Knedlíky jako příloha

Zveřejněno 29. 1. 2012

Poznámka autorky Anna Kocikova

Já tento druh papiňákové svíčkové dělávám tak, že vše uvařím večer, do vývaru dám převařit ocet a vložím nazpět rozmačkanou zeleninu a nakrájené maso, které přes noc do sebe všechny chutě krásně natáhne. Postup přípravy je dál pak stejný, jak je výše uvedeno. Nám takto připravené maso chutná více, než když se peče v troubě. Pokud chceme mít odlehčenější verzi, tak místo smetany rozmícháme mouku v 250 ml mléka a v závěru přidáme slabý plátek másla na zjemnění. Místo hovězí kližky můžeme použít i vepřové plecko v celku (v papiňáku připravíme za 25 minut), hodí se i plátky z drůbežího masa (v papiňáku 15 minut).

Přidávám odkaz na velice dobré hrníčkové knedlíky, které jsem dělala jako přílohu http://www.toprecepty.cz/recept/3165-hrnickove-kne...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchá "svíčková " z papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EGOk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jednoduchá "svíčková " z papiňáku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/EGOk

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (66)

hrabe43: Jsem ráda,že jste receptu věnoval pozornost a děkuji za komentář:-KJde to i bez cibule:-)Když dělám omáčku bez použití mouky,tak dávám 3 cibule:-8

Rychlé a dobré.. a pak že nejde vařit bez cibule !

mika59: Miladko,děkuji za důvěru,komentář a krásnou fotku:-K:yes:Potěšilo mě to:-8

Drahuško tak jsem dnes tuhle rychlou "svíčkovou" taky dělala. Je moc dobrá.:yes: Přidala jsem fotku pokud nevadí.:-K:-K

Byla jsem dlouhou dobu mimo internet...také jsem pro,ať se nic nemaže;-)

hosta:
No, pokud zde poslední, nyní už bezpředmětné, komenty hodláte "z výchovných" důvodů ponechat nejsem proti, ale snad za ten můj nepoletím z TOP, jako minoritní spoluobčan z hospody... ;-)

Jsem tu fotku smazala

casino: :-D snad se někdo kompetentní najde;-):-)

maris:
No a jste si si si jista, že admini rozeznají koprovku od svíčkovééé, he? :-D

Merylas: myslím, že takové jasné případy jako tento - koprovka ke svíčkové - by měli admini bez milosti mazat, protože potom soutěž ztrácí veškerou solidnost a férovost, jestli to tedy nebudou vyhodnocovat všechno až na závěr a tyto fotky nebudou brát na zřetel.

Merylas: :-D:-D:yes:

Eja57: Jejda, použila jsem částečně tvá slova.:-)

mika59: Měla jsem stejný názor. Ale je vidět, že drtivá většina soutěžících jen prochází své foto-databáze a kde to jen trochu jde, tak foto přidají. Stylem omáčka jako omáčka, maso jako maso, dokonce i rohlík jako houska atp. A případně když potřebují ještě jedno foto k jinému jídlu, tak foto v nějakém prográmku na úpravu fotek oříznou a použijí ještě jednou. Je to zajímavé pozorovat.:-D

mika59: je tady víc adeptů:-D někteří se registrují 19.11. a hážou sem fotky vidlema - tady je to jasné, ale bábovka jako bábovka a buchty jako buchty...recept se z toho opravdu nepozná....:no:

cathleen: No já jsem myslela že to mají být fotky jídel uvařenych podle daného receptů a ne fotky podobné..:-O

Tématické fráze:
svíčková na smetaně v papiňáku, králík na smetaně v papiňáku, svickova v tlakovem hrnci, svíčková omáčka v papináku, svíčková na smetaně v tlakovém hrnci, svíčková v tlakáči, jednoduchá svíčková omáčka, svíčková z kližky, svíčková na smetaně z papinaku, jednoduchá svíčková na smetaně, hovezi svickova v papinaku, vaření v papiňáku, svíčková z tlakového hrnce, svíčková na smetaně v tlakáči, králík v papiňáku, papinak, svíčková na smetaně vařená, recept na svíčkovou v papinaku, recept na jednoduchou svickovou, svíčková omáčka v tlakovem hrnci

Suroviny:
kližka hovězí, bobkový list, koření nové koření, pepř, mrkev, kořen petržele, celer, smetana ke šlehání, mouka hladká, ocet, sůl

Přidat fotografie receptu