Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chleba z pravého kvásku

Hodnocení receptu je 4,7 (9×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

jan.alois jan.alois

Náročný

Doba přípravy Míchání jen pár minut . Ale trvá to celý den a noc

Míchání jen pár minut . Ale trvá to celý den a noc

Suroviny

Porce: cca 1.5 - 2 kg

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie21 913 kJ /
5 237 kcal
Bílkoviny166,00 g
Tuky27,53 g
Vláknina58,83 g
Cholesterol 0 mg
Sodík 12,92 g
Sůl32,00 g
Sacharidy1 052,00 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Vezmeme kvásek z lednice a přelijeme do misky. Oživíme ho žitnou moukou a vlažnou vodou a vše společně zamícháme. Přikryjeme utěrkou a necháme přes noc nakynout. Krok 2: Poté dáme do mísy hladkou mouku, přilijeme vodu. Zamícháme a přidáme kvásek. Ne všechen, zase dáme do skleničky asi pět lžic na příště. V lednici vydrží týden až deset dní. Krok 3: Přidáme sůl, to dejte podle chuti, někomu stačí čtyři lžičky, někomu tři. Já dávám 4. Krok 4: Přidejte kmín a zamíchejte, až máte více jak středně tuhé těsto. Případně přidejte mouku nebo vodu. A teď šup pod peřinu a pět až šest hodin kynout. Krok 5: Potom přepracovat těsto, až se nelepí na vál, nebo pracovní desku. Krok 6: Troubu nechte vyhřát na 70 stupňů a nechte půl hodinky zatáhnout, chleba vám pěkně vyskočí na boku možná, mně vždy pukne. To je doba na potření studenou vodou. To během pečení provedu asi třikrát. A hned zvednu teplotu na 150 a peču asi hodinu a půl. Já mám teploměr, tak vpíchnu a ve středu by měl ukazovat sto stupňů. Poklepu a pokud zní dutě, tak je hotovo .

Zveřejněno 17. 1. 2013

Poznámka autora jan.alois

Tady je kvásková mapa. Lidé si ho předávají zadarmo nebo za symbolickou cenu. Já zadarmo. Dá se péci i ze žitné mouky, ale chleba je moc hutný. Vyzkoušel jsem obojí a ten z pšeničné hladké mi vyhovuje více. Podotýkám, kvásek vždy žitný, jinak to nefunguje.

www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z pravého kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q8xk

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Chleba z pravého kvásku

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/q8xk

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (13)

Taky při pečení chleba kombinuju hladkou mouku s žitnou, té dávám zhruba třetinu až polovinu a snažím se kvásek krmit žitnou moukou. Když ji však nemám, přiživím ho i hladkou a rozhodně to funguje. Fajn je také chlebová pšeničná mouka (například Babiččina), která je o trochu tmavší než běžná hladká.

Holky, vřele doporučuju kváskový chleba ..je opravdu skvělý a vydrží měkký opravdu dlouho. Ode mně mají kvásek všichni v okolí .. a kdo ochutnal náš chlebík (Šumavu bez hnětení od pana Cuketky) .. začal péct také ;-):-K. Chlebík Vás vyjde i mnohem levněji než v obchodě a máte z něj i větší radost :-)

Dneska jsem se pustila do tohoto chleba, kvásek jsem měla žitný, sama udělaný, těsto mi po 7 hodinách nakynulo, asi 3x zvětšilo objem.;-)Za chvíli šoupnu do trouby;-)Pak dám vědět jak to dopadlo:-8

Do kváskového chleba jsem se ještě nepustila a moc mě to láká. Poprvé se mi kvásek nepovedl, což mě odradilo, ale po zhlédnutí receptu půjdu do toho;-):-K:yes:

:yes:krásný ,nadýchaný chlebík- také jsem se vrhla na pečení z kvásku- teprve před 3 dny se mi podařilo si ho obstarat.Už jsem zkoušela , ale nemám jej tak krásně nadýchaný- ale je dobrý chutná výborně /lepší než z obchodu/, tak musím zkoušet a zkoušet, taky vyzkouším tenhle:-D:-D:yes:

ahoj, chleba si peču už několik měsíců a od pekařky mám tip na pečení - vyhřát troubu na min. 220 stupňů a chleba mám upečený asit ak za 30 min.

jan.alois: Zalozit a vykrmit kvasek trva 4 dny (dle odkazu nize)..bohuzel ziji v Izraeli, kvaskova mapa je pro me zcela nedostupna.

aisha:Je lepší se podívat na kváskovou mapu a kvásek si od někoho vzít. Jinak to trvá dlouhé tři týdny.

úžasný chleba:yes::-D moc se ti povedl;-)

Chleba je krásně nadýchaný:yes::yes:

Casto pecu chleb bez hneteni, ktery se nechava dlouho kynout. Zaujalo me spojeni dlouheho kynuti a zitneho kvasku, ktery na svych strankach prezentuje prave pan cuketka, takze zacinam uvazovat o domaci vyrobe kvasku..navod na kvasek napr tady: www.kvaskovychleb.cz. Doufam, ze nevadi pridani odkazu.

Chleb vypada dobre..:yes:

moc pěkný chléb :yes:

Moc pěkný chleba, na řezu vypadá skvěle, nadýchaně. Pozoruji, že se vrátíme do starých dob a budeme si chutný chléb péct doma sami. S chutí dám 1.bod:-p:yes::yes:

Tématické fráze:
kvásková mapa, cuketka chleba, kvásek na chleba, kváskový chléb cuketka, cuketka kváskový chléb, cuketka.cz, kvásková mapa.cz, pravý domácí kvásek, kvásková mapa .cz, pravý kvásek, domácí chléb pan cuketka, kváskový chleba cuketka, recept na český chléb šumava, chleba z kvásku, kváskový chléb recept, cuketka český chleba, pravý kváskový chléb, recept na chleba z kvásku, domácí kváskový chléb cuketka, chleba cuketka

Suroviny:
kvas žitný, mouka žitná, voda, mouka pšeničná, voda, sůl, kmín celý

Přidat fotografie receptu