Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Banica - první pokus

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Danca Danca

Náročný

Suroviny

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie18 400 kJ /
4 398 kcal
Bílkoviny159,24 g
Tuky247,68 g
Vláknina15,00 g
Cholesterol 1,48 g
Sodík 10,31 g
Sůl25,63 g
Sacharidy375,40 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Z uvedených surovin zaděláme těsto, které řádně prohněteme, až je pěkně pružné a nelepí se (já jsem si ulehčila práci a těsto jsem zadělala v pekárně - bez nahřívání). Hotové těsto dáme do sáčku nebo pod misku a necháme asi hodinku odpočinout. Krok 2: Náplň připravíme tak, že do misky rukama rozdrobíme sýr a vmícháme celá vejce. Máslo na mírném ohni rozehřejeme. Krok 3: Odpočinuté těsto vyndáme na pracovní desku a rozdělíme ho na 6 dílků. Každý dílek nejprve vyválíme do obdélníku a poté rukama vytahujeme tak, aby nám vznikl cca 15 cm široký a co nejdelší pruh. Snažíme se dosáhnout toho, aby těsto bylo opravdu tenounké. Já jsem si vždy připravila dva pruhy těsta, jeden jsem potřela rozpuštěným máslem ( nešetříme! ) přiložila druhý, nepotřený pruh a přitiskla. Takto spojené pláty jsem ještě rukama malinko vytáhla, potom jsem nanesla třetinu náplně a zavinula od delší strany do dlouhého závinu ( jako štrúdl ). Tímto způsobem jsem zpracovala i ostatní části, takže jsem ve výsledku dostala 3 "štrúdlíky". Ty svineme do zapékací formy směrem od středu do spirály ( šneka ), potřeme zbývajícím máslem a dáme do trouby rozehřáté na 200°C. Pečeme zhruba 30 minut do té doby, než povrch zezlátne a je křupavý. Krok 4: Podáváme teplé, nakrájené na výseče, se salátem z čerstvé zeleniny, nejlépe s jednoduchým rajčatovým s cibulí, olivovým olejem a vinným octem :-)

Zveřejněno 7. 5. 2015

Poznámka autorky Danca

Mně se těsto zpočátku trochu trhalo, než jsem dostala ten správný " grif ", proto není moje první banica moc úhledná... Určitě jsem ji ale nedělala naposledy, takže drobné nedostatky jistojistě vychytám!!:-D

Do podobných dávám jiný recept, který je bez fotky a trochu odlišný použitými surovinami i postupem.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banica - první pokus

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0mvK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Banica - první pokus

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/0mvK

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

:-p:yes: něco podobného jsem jedla na dovolené a byla to moooc velká dobrota:-)):-K:-K

chocolate: děkuji:-8:-K

Krasne a inspirativni, ostatne jako obvykle u Danci;-):yes:.
Uz jsem podle tebe delala chacapuri, pokud se nepletu, tohle bude urcite take vyborne.

magdalenka: přesně! :-):-K

Danca: si môj človek...:-))čisté chute - to spojenie používam aj ja.
Napr. mám rada, ak mäso chutí ako mäso, alebo huby ako huby...proste prirodzenú chuť základných surovín. Neprešpekulované, nepreplácané.

Hooodně zajímavá záležitost:yes:

zizala, magdalenka: Pro mě to také byla premiéra, i když jsem se na ni chystala už dlooouho :-). Moc nám chutnala, máme rádi jídla, v nichž není moc ingrediencí, zkrátka takové ty "čisté chutě", a to banica splňuje dokonale!;-)

Ja sa dlho odhodlávam na banicu, ty si to krásne zvládla!:yes:

Hm, pěkná banica:yes::-p, ještě jsem ji nejedla, ukládám na vyzkoušení ;-)

Tématické fráze:
banica recept, banica, těsto na banicu, recept banica, recepty/banica, recept na banicu, banica s balkánským sýrem, grif05, banice recept, banice recepty, banica těsto recept, banica náplň, sladká banica, bánica ocet, spirály s balkánským sýrem, nahřívání sýra, banica recept cz, banica#utm_source=search.seznam.cz, sladká banica recept

Suroviny:
voda, olej, sůl, mouka hladká, sýr balkánský, vejce, máslo

Přidat fotografie receptu