Mnoha staletími prověřený mazanec nesmí chybět na velikonočním stole
Jsme sice ateistický národ, ale některé tradiční zvyky udržují i bezvěrci. Jedním z těchto zvyků je příprava tradičních pokrmů během významných svátků, jako jsou Velikonoce nebo Vánoce. S Velikonocemi se pojí například mazanec, sladké pečivo z kynutého těsta, který se pekl na Bílou sobotu.
Historie a složení mazance
Nejstarší recepty na mazanec jsou známé z 15. a 16. století. Tehdy ještě neobsahoval cukr, protože ten byl drahý. Sladkou chuť zajistila smetana. Mazanec byl zdobený křížem a posypaný mandlemi, vždy podle toho, jak movitá byla žena, která jej pekla.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 10 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 14 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 15 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 17 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Freddie Mercury byl v jídle skromný. Miloval ale všechno ostré, chilli chtěl i v míchaných vajíčkách
Českem s chutí: Víte, co je štrachanda nebo mětánky? Vítejte v chodské kuchyni!
Retro okénko: Pro školní svačinky za socializmu byly typické chleba v ubrousku, mléko v sáčku a na výletech přesnídávky