Rajčata - články, postupy a rady
Dobrou zprávou je, že pěstování rajčat zvládnete i na balkoně, nebo na okenním parapetu, a tak si cenné látky můžete dopřát všichni. Rajčata jsou však jako cukety, a snadno se tedy stane, že jich budete mít nadbytek. Pak nezbývá nic jiného, než se pustit do zavařování.
Co obsahují rajčata a kdy je nejíst?
Na co jsou dobrá rajčata a kdy je naopak nejíst?
- Obsahují vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K, kyselinu listovou či minerály jako fosfor, draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom a měď.
- Pozor ale na nezralá zelená rajčata (nikoliv odrůdu zelených rajčat), protože obsahují prudce jedovaný solanin, který nezničíte ani tepelným zpracováním, nakládáním či pečením. Otravu poznáte podle žaludečních křečí a zvracení.
- Rajčata mají také mírný projímavý účinek, a tak se v případě nadměrné konzumace může dostavit průjem.
Nejoblíbenější recepty z rajčat
Rajčata se skvěle uplatní v teplé i studené kuchyni, na zdobení a zavařování. Vytvoříte z nich skvělou rajskou omáčku, domácí kečup nebo lečo, omáčku na pizzu nebo těstoviny, ozdobíte s nimi čerstvý chléb, hodí se i do salátů, skvělá jsou i pečená nebo sušená rajčata.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 7 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 10 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 10 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 11 hodinami
Boží milosti s kysanou smetanou a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Letní rajčatový salátek
Přidáno před 14 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Staří Mayové se živili hlavně kukuřicí. Na talíři měli i maso z morčat nebo pečeného leguána a do všeho přidávali chilli
Nepečený cheesecake: Vláčný tvarohový dezert s domácím karamelem a ovocným přelivem se rozplývá na jazyku a chutná fantasticky
Baskické chlebíčky pintxos nabízejí to nejlepší ze španělské kuchyně na jednom párátku! Takhle snadno se dělají