Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. A kromě toho - se sýrem je prostě všechno lepší

Sýry jsou skvělým zdrojem vápníku a bílkovin. A kromě toho - se sýrem je prostě všechno lepší

Sýry (zejména pak polotvrdé a tvrdé sýry) jsou určitě nejlepším zdrojem vápníku a obsahují velmi kvalitní bílkoviny. Sýry navíc obsahují málo mléčného cukru, a tak většinou nedělají velkou neplechu ani lidem, kteří trpí intolerancí laktózy. Na druhou stranu ale také některé sýry obsahují velké množství soli, která ve větší míře není pro organismus příliš příznivá. 

Druhy sýrů 

Co se týče druhů, sýry se dělí do několika základních podkategorií. 

  • Tvrdé sýry: ementál, primátor, parmezán a gran moravia
  • Polotvrdé sýry: eidam, gouda, čedar, Halloumi, Raclette 

  • Měkké sýry: žervé, cottage, mascarpone, balkánský sýr, čerstvý sýr apod. 
  • Plísňové sýry: hermelín, camembert, brie s plísní na povrchu, niva či roquefort
  • Pařené sýry: parenice, oštiepok, korbáčik 
  • Kyselé sýry: tvaroh a oloumoucké tvarůžky

Jak využít sýr v kuchyni? 

Sýr má v kuchyni velmi široké využití. Výborně chutná jen tak samostatně jako pohoštění se sklenkou vína, plátkovým sýrem perfektně obložíte čerstvé pečivo, tvrdé sýry se hodí k vyladění těstovin, měkké sýry využijete do dezertů, omáček i k namazání. Dále nesmí chybět na pizze či křupavých langoších. Ze sýru dokonce vykouzlíte i skvělé křupavé chipsy

Více

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Akawi

Akawi je bílý, slaný sýr, který pochází z města Arce. Uzavřený v plechovce v solném nálevu se vyznačuje dlouhou trvanlivostí. Kromě mléka neobsahuje žádné alergeny, je bezlepkový. Vyrábí se v Sýrii, Libanonu a na Kypru.

1 12 13 14

Další témata

Další recepty

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli