Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Česnek z vlastní zahrady, když se vydaří, chutná výtečně. Rozmnožuje se pomocí jednotlivých stroužků, které vysazujeme do řádků, a to buď na podzim nebo brzy na jaře. Česneku vyhovuje osluněné a nepřemokřené stanoviště.

Česnek je cibulovou zeleninou, ceněnou pro celou řadu léčivých účinků. Jeho účinky jsou žádané např. při vysokém krevním tlaku nebo při nachlazení. Kromě toho je česnek důležitou surovinou při vaření - používáme ho do celé řady jídel naší kuchyně. Většinou ho přidáváme až nakonec, aby již neprocházel varem a zachoval si výraznou chuť. Dáváme ho do polévek, gulášů, pomazánek, karbanátků a mnoha dalších pokrmů. Česnek z vlastní zahrady je pro nás nejvzácnější.

Kdy vysazovat česnek

Půda pro pěstování česneku nemá být čerstvě vyhnojená, nevhodné jsou zamokřené záhony a stinná stanoviště. Česnek obvykle ani nezaléváme.

  1. Zimní odrůdy vysazujeme co nejpozději na podzim. Nejlépe v době těsně před zamrznutím půdy, z toho důvodu sledujeme předpověď počasí. Výsadba může proběhnout v listopadu, případně, když je teplý podzim, i na začátku prosince. Zimní odrůdy mají horší skladovatelnost, ale vyšší výnosy. Nad stroužky by mělo být 6–8 cm půdy.
  2. Jarní odrůdy vysazujeme brzy na jaře, obvykle v březnu. Skladovatelnost je lepší, ale výnosy nižší. Jarní výsadba již nemusí být tak hluboká jako podzimní, protože stroužky mráz již nebude tlačit vzhůru. Nad stroužky by mělo být 5–6 cm půdy.

Česnek vysazujeme na vzdálenost cca 6–8 cm od sebe do řádků širokých 25–30 cm. Používáme pouze kvalitní sadbu českých odrůd, nesmí být napadena houbovými chorobami. Záhony s česnekem udržujeme bez plevelů a občas je nakypříme. Důležité je nepromeškat správný čas pro sklizeň česneku. Cibule přezrálého česneku se začínají rozpadávat a klesá jejich kvalita i skladovatelnost.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více