Co dobrého upéct ze špaldové mouky? Vyzkoušejte rychlý makovníček s hruškami nebo celozrnné ovocné koláče
Špaldová mouka je plná důležitých živin, navíc dobře chutná. Můžeme ji při pečení použít místo mouky obyčejné, případně jen část obyčejné mouky špaldovou nahradit.
Špaldovou mouku si buď koupíme, nebo ji získáme pomletím celého zrna - pšenice špaldy. Používáme ji tam, kde bychom jinak použili obyčejnou bílou mouku. Hodí se nejen do slaného pečiva a do koláčů, ale i do cukroví, závinů nebo třeba knedlíků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct špaldový makovníček
Suroviny na velmi jednoduchý recept odměříme pomocí lžíce:
- Budeme potřebovat 10 hrušek nebo jablek střední velikosti, 5 lžic přírodního cukru, 5 vyloupaných vlašských ořechů, 1 lžičku skořice, 10 lžic mletého máku, 1 špetku soli, 20 lžic mleté špaldové mouky a 10 lžic oleje.
- Hrušky nebo jablka vykrojíme a nastrouháme, ovoce použijeme včetně slupky.
- Vlašské ořechy nahrubo rozmixujeme.
- Všechny suroviny smícháme v míse a vzniklé těsto rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch ozdobíme vidličkou např. vlnovkami.
- Makovníček upečeme dozlatova v předehřáté troubě.
- Jíst ho můžeme ještě zatepla nebo zastudena. Na talířku si ho můžeme ozdobit např. kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky a zavařenou dýní s ananasovou příchutí.
Připravené jsou pro nás i další recepty z celozrnné mouky. Špaldovou mouku lze použít všude, kde je v receptech psaná celozrnná pšeničná.
Koláče z celozrnné mouky
Další recept na jednoduchý vláčný koláč určitě také potěší. Stačí na něj pouze několik surovin a o kyprost se postará prášek do pečiva.
- Potřebujeme 1 malý kelímek bílého jogurtu, 1 vejce, 2 lžíce třtinového cukru, 2 jogurtové kelímky celozrnné mouky, 1 prášek do pečiva a přibližně 100 ml mléka. Dále ovoce na ozdobení.
- Suroviny smícháme a dáme do koláčové formy, kterou jsme vymazali a vysypali moukou.
- Povrch těsta ozdobíme ovocem.
- Koláč pečeme v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 51 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Čím nahradit prášek do pečiva? Máme pro vás několik tipů. Pomohou šlehaná vejce, jedlá soda i alkohol
Josef Maršálek připravil dokonalé muffiny s borůvkami: U jejich pečení moc nepřemýšlejte, žmolky v těstu jsou výhodou, překvapil cukrář
Slané pečení podle cukráře Josefa Maršálka: Pizza langoš zavoní romadurem i bazalkou a uchvátí vláčným těstem
Komentáře