2 varianty uzení masa v udírně: Jakou zvolit teplotu na studený a teplý kouř
Uzení je tepelná úprava masa či sýrů, která spočívá v ponechání potraviny po určitou dobu v teplém kouři vzniklém hořením dřeva. Před uzením se maso zpravidla na několik dní nakládá do solného nálevu, čímž se do značné míry konzervuje.
Základem před samotným uzením je výběr správného masa, volíme především tučnější kusy jako je například plec, žebra, koleno nebo krkovice. Následuje správné naložení masa do soli či roztoku na několik týdnů. Poté nastává čas uzení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udit maso
Máme tyto možnosti uzení:
- Uzení studeným kouřem - touto metodou uzení na nižší teplotu kolem 30 °C se maso stane trvanlivé a vydrží i několik měsíců. Nevýhodou je, že uzení trvá několik dní.
- Uzení teplým kouřem - maso udíme na vyšší teplotu kolem 70–100°C, při které se příliš neuvolňuje tuk. Díky této tepelné úpravě nemusíme maso nakládat na příliš dlouhou dobu a uzení trvá pouze 2–8 hodin. Maso po vyuzení v lednici vydrží několik dní a je třeba ho poté zmrazit nebo konzervovat.
V následujícím videoreceptu se můžete inspirovat tím, jak si z domácích uzených žeber uvařit tradiční skvělou uzenou polévku. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 3 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 5 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 6 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Jak naložit maso na uzení? Po vyuzení bude chutnat fantasticky
Komentáře