Americký jablečný koláč páj (apple pie) je populární zejména v anglicky mluvících zemích. Poradíme, jak ho upéct a podávat
Koláč z křehkého těsta s jablečnou náplní pochází z Anglie. Na britských ostrovech a hlavně v Americe, kde rychle zdomácněl, je velmi populární.
Oblíbený koláč pečeme z křehkého těsta, které sestává z hladké mouky, špetky soli, másla a vody. Do osolené mouky nasekáme ztuhlé máslo a pomocí studené vody rychle zpracujeme těsto, které necháme odležet v chladničce. Jak nejlépe zpracovat křehké těsto a jak s ním zacházet, podrobněji popisuje náš jiný článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Příprava těsta na páj
Do těsta na páj se někdy místo soli přidává strouhaný sýr, nejčastěji čedar (cheddar), který způsobí křupavější strukturu a ve spojení s ovocem zajímavější chuť. Asi 1/2-1/3 těsta oddělíme na dokončení. Rozváleným těstem pokryjeme dno a boky formy. Dno propícháme vidličkou.
Jak koláč naplnit
Na připravené těsto v koláčové formě rozložíme jablkovou náplň:
- Jablka můžeme nastrouhat, nakrájet na plátky nebo na kostky, které lze předem podusit, ale není to nutné.
- Hodně šťavnatá jablka trochu vymačkáme, aby nám šťáva nerozmáčela těsto.
- Osladíme je cukrem nebo medem.
- Náplň ochutíme citronovou šťávou (aby jablka nehnědla), vanilkou a skořicí, případně i špetkou muškátového oříšku, kardamomem, zázvorem, hřebíčkem atd.
- Další možností je přidat drobné bobulové ovoce, tím bude koláč ještě zajímavější a barevnější.
- Výborný je tento koláč i s hruškami.
Jak koláč zdobíme a pečeme
Konečné zdobení záleží na šikovnosti kuchaře:
- Odložený díl těsta rozválíme a položíme navrch jako pokličku, pak jej raději propícháme vidličkou, špejlí nebo několikrát prořízneme, aby mohla unikat pára.
- Nebo nakrájíme proužky a vytvoříme mřížkování.
- Také lze koláč ozdobit tvary vykrájenými ze zbytků těsta (např. jablíčka či srdíčka).
Hotový koláč pečeme v předehřáté troubě při 190/170 °C po dobu asi 50 minut dozlatova.
Jak koláč podáváme
Koláč podáváme horký nebo vlažný, nakrájený na dílky jako dort, se šlehačkou nebo se zmrzlinou. Hezké jsou koláče upečené v malých formách pro jednu porci.
Jablkové koláče jsou oblíbené v mnoha zemích v různých variantách. Francouzský koláč Tarte Tatin popisuje náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře