Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Jedním z druhů lineckého pečiva je i pečivo tvarované sáčkem se zdobičkou, po upečení slepované džemem a polomáčené v čokoládě. Známá prvorepubliková kuchařka paní Sandtnerová mu říkala čajové, podávalo se v domácnostech k odpolednímu čaji.
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem, pistolí na těsto nebo strojkem. Se základním postupem vás seznámíme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit stříkané čajové pečivo
Máme pro vás několik osvědčených rad a tipů. Postupujeme takto:
- Tukem do tohoto cukroví by mělo být máslo nebo kvalitní tuk na pečení napůl s máslem. Výsledná chuť za to stojí. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, aby se těsto nesrazilo.
- Na jednu dávku podle“ Sandtnerky“ si připravíme 100 g změklého másla, 60 g moučkového cukru, na špičku nože mleté vanilky, 2 vejce, 2 vařené žloutky (nemusí být) a 195 g hladké mouky.
- Menší množství mouky můžeme nahradit škrobem (pro větší křehkost) nebo kakaem.
- Změklé máslo s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme sítem protřené vařené žloutky, syrová vejce i vanilku a dobře zašleháme. Nakonec vmícháme prosátou mouku.
- Těsto hned vložíme do sáčku s hvězdičkovou zdobičkou a na plech vyložený papírem na pečení stříkáme pusinky, věnečky, tyčky, esíčka, rohlíčky i jiné tvary. Na spodek papíru si můžeme tvary předkreslit, abychom dodrželi stejnou velikost.
- Kdo si netroufá těsto stříkat, může využít dávkovací „pistoli“ na těsto.
- Pečeme při 170–180 °C do mírného zrůžovění. Pečivo ještě dojde na plechu.
- Vychladlé kousky slepujeme po dvou pikantní marmeládou a částečně máčíme v čokoládě.
Tip: Pokud dáme těsto ztuhnout do chladničky, můžeme ho tvarovat i tvořítkem na těsto, které koupíme ke strojku na maso.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 9 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Jak rychle nechat změknout máslo? Máme pro vás tři osvědčené vychytávky
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Komentáře