5 tipů, jak péct listové těsto: Vyzkoušejte jednoduché rady a vaše pečivo bude dokonalé nejen na pohled, ale i svou chutí
Pečení listového těsta má svá pravidla, která je velmi jednoduché dodržet. Učily nás je už naše babičky a díky jejich dodržování byly jejich moučníky z tohoto těsta vždy dokonalé. Přisvojit si je můžeme i my, a skvělé pak budou i naše dobroty, ať už slané nebo sladké.
Listové těsto si můžeme připravit doma, získáme ho prokládáním dvou těst. Do listového těsta používáme pouze žloutky, ne bílky, a hladkou mouku. Nejlepší je použít kvalitní máslo, špetku soli a trochu citronové šťávy nebo octa. Pokud se pustíme do domácího těsta, raději připravíme více dávek najednou, je to praktičtější. Při dobrém uskladnění těsto vydrží i několik dnů, při zmražení ještě déle.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak péct z listového těsta
Pečení z listového těsta, ať už kupovaného, nebo i domácího, má svá pravidla. Když je dodržíme, výsledek bude perfektní.
- Pečivo z listového těsta pečeme na plechu, který jsme nejprve vypláchli studenou vodou.
- Jednotlivé kousky z listového těsta před pečením propícháme na různých místech vidličkou, díky tomu bude pečivo naskakovat rovnoměrně a bude mít pěkný vzhled.
- Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme zpočátku prudce. Díky tomu pečivo pěkně a rychle naskočí a získá hezký tvar.
- Asi po deseti minutách již teplotu zmírníme a pozvolna dopékáme.
- Během pečení neotvíráme zbytečně troubu, a už vůbec ji neotvíráme v prvních sedmi minutách od vložení plechu - pečivo by totiž nejspíš nenaskočilo, a nízké tuhé kousky by moc dobré k jídlu nebyly.
Jak uchovat listové těsto
Nejjednodušší způsob uchování je mražení, v mrazničce snadno uchováme nejen těsto, které si koupíme jako mražené, ale i těsto, které jsme sami připravili, nebo těsto, které jsme koupili jako chlazené. Před použitím ho necháme pozvolna rozmrazit v teplé místnosti, a použijeme jako čerstvé. Můžeme upéct třeba závin podle následujícího videa:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 2 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno před 12 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno 9. 5. 2024 08:30
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno 9. 5. 2024 06:45
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Přečtěte si Zobrazit více
Pečení v horkovzdušné troubě je výhodné, ale má svá specifika. Poradíme, jak v takové troubě péct maso
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
7 nejoblíbenějších moučníků z listového těsta potěší všechny zaneprázdněné. Jsou rychle připravené a velmi chutné
Komentáře