Jak připravit boží milosti. Křehké cukroví je typické pro masopust i Velikonoce
Boží milosti jsou křehké cukroví smažené v tuku a obalované v moučkovém cukru, připravují se ještě podle receptů našich babiček. Tuto dobrotu si spojujeme především s masopustem a také s Velikonocemi.
Boží milosti jsou českým velikonočním i masopustním cukrovím z hladkého těsta. Nakrájené a proříznuté se smaží ve vyšší vrstvě tuku, poté je obalujeme v moučkovém cukru, do kterého můžeme přidat také mletou skořici.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit boží milosti
Na křehké cukroví budeme potřebovat 260 g hladké mouky, 5 žloutků, 80 ml smetany 30% na šlehání, 2 lžíce tvrdého alkoholu (vodka, slivovice), citrónovou kůru a 1 lžíci krupicového cukru. Dále řepkový olej na smažení a také moučkový cukr na obalování.
- V míse si nejprve smícháme sypké suroviny. Poté přidáme žloutky, smetanu, alkohol, citrónovou kůru a vše promícháme.
- Vypracujeme hladké a poddajné těsto, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočívat v lednici alespoň 30 minut.
- Z těsta poté vyválíme plát o tloušťce 2–3 milimetry a pomocí rádýlka vykrajujeme čtverce. Uprostřed vytvoříme 2 nářezy.
- Dostatečně rozehřejeme vyšší vrstvu oleje, vykrajované milosti do oleje vkládáme a smažíme dozlatova.
- Usmažené milosti obalujeme ještě teplé v moučkovém cukru.
Pokud se chystáte boží milosti připravit na blížící se Velikonoce, prohlédněte si tento videorecept, který vás přípravou provede krok za krokem. Napište nám do komentáře, jaké pečivo připravujete nejčastěji na masopust či Velikonoce.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 20 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře