Jak uvařit pravou kyselici? Hustá polévka plná zelí, brambor a voňavé klobásky v tomto zimním počasí zasytí a zahřeje
Pravá kyselice je lahodná polévka bílé barvy, která vás zachrání po prohýřené noci, nebo poslouží jako vydatný oběd. Kysané zelí navíc obsahuje spoustu vitamínu C, a proto je to dokonalá příležitost, jak doplnit v zimním období vitamíny.
Základem každé dobré kyselice je kysané zelí, brambory, klobáska a koření, celou polévku zjemníme ke konci smetanou. Na rozdíl od slovenské varianty kapustnice, je kyselice bílá a do tradičního receptu nepřidáváme houby.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co patří do tradiční valašské kyselice
Bez kysaného zelí se zde rozhodně neobejdeme. Můžeme použít zelí domácí, nebo kupované, které před vařením lehce propláchneme vodou, aby polévka nebyla příliš kyselá. Vždy vaříme brambory a zelí v hrnci zvlášť, jinak by brambory zůstaly tvrdé a nedovařené.
Na 1 hrnec lahodné kyselice budeme potřebovat:
- 500 g kysaného zelí
- 2-3 klobásky (můžeme použít i pikantní, které dodají polévce ostrost)
- 3 brambory
- 2 cibule
- 200 g smetany ke šlehání (nebo zakysanou smetanu přímo do talíře)
- 2 stroužky česneku
- hladká mouka na zahuštění
- podle chuti sůl, pepř, drcený kmín, majoránku a 2 bobkové listy
Jak se vaří valašská kyselica
Cibule nakrájíme nadrobno a dáme vařit společně s kysaným zelím do vyššího hrnce. Přidáme koření, na kolečka nakrájené klobásky a vaříme do změknutí zelí, přibližně 10-15 minut. Brambory nakrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vedlejšího hrnce. Osolíme a přidáme drcený kmín. Jakmile je zelí měkčí, přidáme brambory.
Smetanu rozmícháme s trochou hladké mouky a vlijeme ji do polévky. Přidáme majoránku a povaříme. Dochutíme a přidáme prolisovaný česnek. Pokud máme rádi sladší kyselici, můžeme dochutit i cukrem.
Jak připravit valašskou kyselici, můžete shlédnout i v našem videonávodu níže.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Čím zahustit polévky a omáčky? Jíška je klasika, ale co třeba vyzkoušet červenou čočku, pohanku nebo hrašku
Jak chutně uvařit kysané zelí. Nejlepší zelné recepty z naší kuchyně
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle
Komentáře