Jak připravit sýrovou omáčku? Rychlý oběd nebo večeři s ní vykouzlíte za pár minut
Recept na jednoduchou sýrovou omáčku se hodí mít po ruce. V situacích, kdy spěcháme a potřebujeme něco hodně rychlého a přitom chutného, co rodinu potěší, můžeme sáhnout právě po něm. Přišli jste zrovna z výletu nebo z práce a za pár minut má být oběd na stole? Se sýrovou omáčkou a vařenými těstovinami to zvládnete hravě.
Co potřebujeme do sýrové omáčky
- Základem je bešamel, proto si připravte máslo a hladkou mouku. Od každého stačí jen malé množství. Dále potřebujete mléko, případně smetanu.
- Využijete do ní sýry, které zrovna máte v ledničce. Každý jí dá trochu jinou chuť. Dobrou volbou je eidam, další chuťově výraznější sýry vezmeme až pro jeho doplnění. A množství? Stačí asi 150 g na 0,5 l omáčky.
- Omáčku lze ještě vylepšit např. špenátem, výsledkem bude skvělá špenátová omáčka na gnocchi, nebo třeba nakrájenou šunkou, ta bude v omáčce výborná k těstovinám.
- Chcete omáčku ještě dochutit? Stačí sůl, ale s rozvahou, protože svou slaností přispějí i sýry. Ale omáčku můžete doplnit i česnekem a cibulí.
- Je vám to málo? Můžete bez obav experimentovat s kořením. Záleží na tom, co máte rádi a k čemu zrovna omáčku chystáte. Někdo dá přednost mletému muškátovému oříšku, jiný jde raději do pikantního koření. Vyzkoušet můžete mletý pepř, chilli nebo italskou směs.
- A protože omáčka není barevně příliš výrazná, o to víc jídlo hezky ozdobte na talíři. Dobře poslouží lístky čerstvé bazalky a krásně vybarvené rajče.
Jak připravit sýrovou omáčku
Na postupu není nic složitého, ale je potřeba vědět, jak na to.
- Nejprve připravíme na plotýnce světlou jíšku z másla a hladké mouky. Pečlivě ji mícháme, aby se nepřipálila.
- Po trochách přiléváme mléko a stále dobře mícháme. Osolíme a pozvolna při nízké teplotě a průběžném míchání ještě povaříme, přibližně po dobu 10–15 minut.
- Na závěr vypneme plotýnku a přidáváme strouhaný sýr - dáváme ho po hrstkách, každou hrstku dobře vmícháme metličkou, celkové množství sýra určíme podle zvoleného receptu a podle chuti.
- Omáčku dochutíme po libosti (sůl, koření).
Sýrová omáčka na těstoviny za pár minut
Na závěr pro vás máme ještě názorný video-recept, tentokrát doplněný krájenými žampiony z konzervy. Sýrovou omáčku podle něj zvládnou i začátečníci.
- Na 4 porce připravíme jíšku z 40 g másla a 30 g hladké mouky. Zlehka ji osmahneme.
- Zalijeme ji chladným mlékem (300 ml) a zjemníme 100 ml smetany, krátce povaříme.
- Přidáme nastrouhaný sýr (eidam, hermelín, apetito), nakrájené žampiony z konzervy a mícháme do rozpuštění sýru.
- Na závěr ještě dochutíme muškátovým oříškem, vegetou, třeným česnekem, oreganem a bazalkou.
- Dolijeme ještě 100 ml smetany a krátce povaříme.
- Podáváme s uvařenými těstovinami. Rychlé jídlo bude chutnat výborně.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře