Jak udělat základ na omáčku? Báječná omáčka se neobejde bez cibule a vývaru
Základem pro každou silnou a chutnou omáčku je zelenina, zejména cibule, a nemůže chybět ani silný masový vývar. Jak dokonale zesklovatět cibuli není sice velká věda, ale vyžaduje velkou dávku péče a trpělivosti.
Prvním krokem k dokonalé omáčce je příprava základu. Ten získáme tak, že nakrájíme nadrobno cibuli a zeleninu, kterou osmažíme na rozehřátém tuku. Základ omáčky tím získá chuť i barvu. Dalším faktorem je mít připravený silný hovězí vývar.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit základní omáčku
Chystáte-li se vařit omáčku s cibulovým základem, je pro skvělou výslednou chuť důležité opékat ji na oleji nebo na sádle delší dobu při nižší teplotě, než ji opéct rychle a zprudka. Cibulka by měla postupně zhnědnout a zkaramelizovat, nikoli zčernat a připálit se.
- Nakrájíme si cibulku a zpěníme ji na tuku, aby zkaramelizovala.
- Přidáme hladkou mouku a umícháme jíšku. Do opražené jíšky následně pomalu a za stálého míchání přilijeme vývar.
- Nyní stačí přivést k varu a zredukovat omáčku na požadovanou hustotu.
- Na závěr dochutíme podle potřeby solí, pepřem či bylinkami.
Jak je zmíněno v postupu, velmi důležitou součástí základu je vždy silný hovězí vývar. Pokud si nevíte rady, jak na to, stačí zhlédnout následující videorecept. Přejeme dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 6 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 7 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 9 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 21 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Komentáře