Jak upéct beránka v litinové formě? Důležitá je příprava formy před pečením
Litinová forma na beránka je jednou z nejstarších druhů forem. Je vyrobena tak, aby odolala vysokým teplotám a upekla těsto rovnoměrně. Litinové formy jsou těžké, ale kvalitní. Některé z nich jsou ještě na povrchu pokryty smaltem.
Některé hospodyňky nedají na pečení beránka v litinové formě dopustit. Faktem je, že o takovou formu se musíme umět před pečením postarat a ona se nám na oplátku postará o stejnoměrně propečeného beránka, kterého vyklopíme raz dva.
Jak péct beránka v litinové formě
Dáme si záležet na přípravě:
- Formu pečlivě vymažeme hodně povoleným nebo rozpuštěným máslem. Pomáháme si přitom štětcem nebo peroutkou.
- Celou formu vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou a postaráme se, aby ani kousek formy nezůstal nezakrytý.
- Těsto na beránka nalijeme jen do 3/4 formy - pečením nabude a formu vyplní. Musíme zalít oblast krku, aby pak dobře držela hlava.
- Beránka pečeme, dokud na povrchu nezrůžoví. Špejlí vyzkoušíme, jestli je hotový. Formu necháme několik minut chladnout na dřevěném prkénku.
- Beránka vyklopíme a necháme ho úplně vychladnout položeného na zádech, aby se neulomila hlava.
- Po úplném vychladnutí můžeme začít beránka zdobit.
Pokud nemáme litinovou formu, použijeme tu, jakou máme doma, a necháme se při přípravě piškotového beránka inspirovat videoreceptem:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Komentáře