Jak vyrobit pomerančový sorbet? Jednoduchý návod využijeme jako pochoutku v parných dnech i jako skvělou tečku k moučníkům
Láká vás vyzkoušet si vlastní domácí osvěžení v podobě sorbetu? Zkuste tento svěží pomerančový, který voní mátou - je hotový během chvilky a nejen v letních dnech bude vždy po ruce.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Sorbet je lehký mražený dezert, připravený pouze z cukrového sirupu s ovocným protlakem nebo ovocnou šťávou, a případně s malým množstvím přidaného alkoholu. Sorbet by měl obsahovat minimálně 25 % ovocné složky.Svou konzistencí není tekutý, ale ani ne velmi tuhý. Dobře se připravuje i v domácích podmínkách, a je velice lehký a osvěžující. Sorbetu se nejvíce podobá ledová tříšť, která se ale konzumuje polotekutá.
Jak připravit pomerančový sorbet
Postup výroby je velmi jednoduchý. Zvládnete ho hravě i v domácích podmínkách a z běžně dostupných surovin:
- Na výrobu pomerančového sorbetu budeme potřebovat: 150 g cukru krupice, 200 ml pomerančové šťávy, 5 lístků máty a 200 ml vody.
- Do hrnce vlijeme 200 ml vody a přivedeme k varu.
- Přidáme cukr a na mírném ohni vaříme 8 minut, až směs zhoustne a vznikne sirup.
- Vypneme a necháme vychladnout.
- Do zchladlého sirupu vmícháme čerstvou pomerančovou šťávu.
- Lístky máty nasekáme na drobno a vmícháme do směsi.
- Celou směs nalijeme do misky (nejlépe kovové) a vložíme do mrazničky. Po hodině promícháme vidličkou a opět vrátíme do mrazničky (postup opakujeme ještě 2x).
- Poté směs zakryjeme fólií a necháme ztuhnout. Servírujeme do misky pomocí lžíce na zmrzlinu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak využít sorbet
Sorbet můžeme vychutnávat jen tak samotný - v misce nebo poháru. Využití si najde i mezi moučníky a dezerty. Skvěle se například hodí k palačinkám a lívancům. Sorbet nemusíme spotřebovat hned, nesnědenou část uchováme v mrazničce a konzumujeme podle potřeby.
Kromě ovocných sorbetů můžeme zkusit vyrobit i skvělé domácí zmrzliny. Použít lze téměř jakékoli oblíbené ovoce. Vyzkoušejte náš tip podle videa na zmrzlinu z jahod, borůvek a třešní.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 51 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Poradíme, jak snadno vyrobit domácí zmrzlinu bez zmrzlinovače. Stačí několik málo ingrediencí a správný postup
Jak připravit nadýchané lívance. Máme více možností, jak je udělat jemné a kypré
Jak správně udělat těsto na palačinky. Takhle je uděláte zdravější a lépe stravitelné
Komentáře