Jak vyrobit přepuštěné máslo (ghí) v pohodlí domova? Videonávod vám poradí
Milujete máslovou chuť a rádi byste ji využili i při smažení? Pak vyzkoušejte přepuštěné máslo (ghí), které je k tomu ideální. Kromě toho se dá využít i do spousty jiných pokrmů, protože je velmi chutné a dodá jídlům specifické oříškové aroma.
Přepuštěné máslo (ghí) v posledních letech získává na popularitě po celém světě a není divu. Jedná se totiž o čistou a koncentrovanou máslovou chuť s jemným oříškovým aroma. Přepuštěné máslo je oblíbené pro svou dlouhou trvanlivost, vysoký bod kouření, což z něj dělá ideální tuk pro smažení, a nízký obsah laktózy. Používá se jak k vaření, tak i při pečení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak vyrobit přepuštěné máslo (ghí)?
Přepuštěné máslo se dá snadno vyrobit v pohodlí domova.
- Máslo nakrájíme na menší kousky, dáme do hrnce a necháme pomalu rozpustit při nízké teplotě (přibližně 100 °C).
- Při vaření se bude na povrchu tvořit pěna, kterou průběžně sbíráme lžící. Máslo v průběhu nemícháme, necháme ho tak, jak je, staráme se jen o pěnu.
- Celé vaření trvá přibližně 20-30 minut. Poté máslo scedíme přes cedník s plátnem, nalijeme do sklenic a pak už jen vychutnáváme.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Již naše babičky používaly přepuštěné máslo, které nyní nazýváme ghí. Říká se mu elixír života a hodně se používá v ajurvédské kuchyni. Dlouhým zahříváním na mírném ohni vznikne bezvodný a bezmléčný máselný tuk. Má kouřový bod až 250 stupňů, proto je vhodný na smažení. Obsahuje zdraví prospěšné látky.
Přepuštěné máslo obsahuje důležité vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K), které se podílí na aktivitě imunitního systému, podporují správný vývoj a krvetvorbu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 51 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Jak udělat slanou granolu: Skvěle se hodí na saláty, jogurty i zeleninové pokrmy. Je výživná a křupavá
Jak vyrobit sýrové košíčky? Podle videonávodu to je snadné. Úspěch je zaručený
Jak rozpustit čokoládu? Ve vodní lázni to jde nejlépe, ale máme i další možnosti, jak si s rozpouštěním poradit
Komentáře