Deset tipů, jak zahustit polévku bez mouky. Uvařte v ní strouhaný brambor, rozmixujte část zeleniny nebo přidejte červenou čočku
Máme rádi husté a vydatné polévky, které nás v chladném období roku příjemně zasytí a zahřejí. A přestože je obvykle zahušťujeme jíškou nebo záklechtkou, zvládneme to snadno i bez mouky. Máme různé další možnosti zahušťování, připomeneme si ty nejoblíbenější z nich.
Zahušťujeme především luštěninové, gulášové, bramborové a zeleninové polévky. Talíř takové polévky se dá podávat jako hlavní jídlo, v tom případě ho doplníme krajícem poctivého chleba nebo jiným pečivem.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím zahustit polévku bez mouky
Mezi nejpoužívanější způsoby patří zahušťování:
- strouhaným syrovým bramborem: Povaříme ho společně s polévkou.
- rozmačkáním části brambor v polévce: Použijeme šťouchadlo na brambory, část brambor ponecháme v celku.
- strouhanou nebo rozmixovanou zeleninou: Uplatní se hlavně u zeleninových nebo luštěninových polévek.
- osmahnutou cibulkou: Do polévky ji propasírujeme přes sítko nebo ji rozmixujeme.
- hustým rajským protlakem: Hodí se do rajské polévky nebo třeba do guláše.
- jemnými ovesnými vločkami: Do polévky přidáme hrstku vloček a pozvolna je v ní uvaříme.
- červenou čočkou: Hodí se především do zeleninových polévek, velmi rychle se rozvaří.
- hraškou: Její hlavní složkou je hrách, dále směs obilovin, kukuřice, rýže a jáhel.
- obilovinami (např. kroupy, pohanka) nebo luštěninami: Zvýší výživnou hodnotu jídla.
- solamylem: Tento způsob je zvlášť vhodný pro studené polévky. Na 1 litr tekutiny potřebujeme 3 dkg solamylu, který rozmícháme v malém množství studené vody. Přidáme ho do vařící polévky, promícháme a hned odstavíme. Nehodí se k opakovanému ohřívání.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Polévka z mrkve a červené čočky
Na másle osmažíme cibuli, přisypeme na kostičky nakrájené brambory, mrkev nakrájenou na plátky a propláchnutou čočku. Po krátkém osmahnutí zalijeme zeleninovým vývarem, ochutíme a vaříme do změknutí brambor a mrkve. Část polévky rozmixujeme a tím ji zahustíme.
Vyzkoušejte i další recepty na oblíbené zahřívací a vydatné polévky z našeho receptáře.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 15 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 17 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 20 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Komentáře