Co připravit z rajčat. Hodí se na saláty, k vaření i zavařování
Rajská jablka (rajčata, tomaty) může pěstovat téměř každý. Existuje jich nespočet druhů od keříčkových, skleníkových, tyčkových přes polní a divoká až po balkonové mini. Existuje i mnoho barevných kultivarů od zelených žíhaných až po temně fialové. Jsou to rostliny teplomilné, potřebují dostatek vláhy, a přitom suchý vzduch. Rajčata se skvěle uplatní v teplé i studené kuchyni, na zdobení a zavařování. Nejznámější zavařenina z rajčat je kečup.
Rajčata obsahují asi 94 % vody, cukry, organické kyseliny, pektiny, vlákninu, něco bílkovin. Z vitaminů je to hlavně vitamin C, karoten a vitaminy skupiny B, z minerálů hlavně draslík, sodík a hořčík. Nezralé plody obsahují jed solanin, proto je konzumujeme jen v malých dávkách a nedoporučují se těhotným ženám a malým dětem.
Rajče má řadu cenných ochranných vlastností, pomáhá při dně, revmatismu, chorobách krevního oběhu a ledvinových chorobách, má vliv i na krvetvorbu. Rozmačkané plody se používají jako domácí pleťová maska.
Rajčata chutnají skvěle v omáčkách, na pizze, na těstovinách, zapečená s masem a se sýrem, ale třeba i syrová - například italská dobrota caprese z rajčat, mozarelly, balzamica a bazalky je toho…
Jak rajčata uchovat a zpracovat?
Rajčata nepatří do chladničky, ztratila by chuť a byla moučnatá. Plody, které nejsou zcela dozrálé, necháme dozrát na světle v pokojové teplotě. Úplně zelená rajčata málokdy dozrají, je lépe je zpracovat třeba do čalamády.
Ze zralých rajčat můžeme zamrazit dřeň (rozvařit, prolisovat), vydrží až 10 měsíců. Nebo je nakrájená třeba na plátky zmrazíme položená na tácku a po zmrznutí sesypeme.
Zralá rajčata můžeme i sušit, sušíme na slunci v proudícím vzduchu, v troubě s ventilátorem při asi 90 °C nebo v sušičce. V sušených rajčatech je až 10krát více antioxidantu lykopenu než v syrových.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
Jak na dokonalý rebarborový koláč jako od babičky: Verze s pudinkem a drobenkou chutná naprosto úžasně
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Komentáře