Kdy vysévat špenát? Jaké jsou výhody jarního a podzimního výsevu
Špenát na našich zahradách pěstujeme velmi často. Pěstování je nenáročné a snadné i pro začátečníky, navíc výsledek na sebe nenechá dlouho čekat. Přibližně za 6 týdnů již můžeme sklízet chutné listy, které se hodí k použití zasyrova i po tepelné úpravě. Kdy špenát vysévat?
Špenát se hodí k časné jarní nebo podzimní sklizni. Obvykle špenát vyséváme na jaře, na podzim si na něj leckdy ani nevzpomeneme. Je to ale škoda. Podzimní výsev přináší některé výhody, které oceníme během následujícího jara.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Kdy vysévat špenát
Špenátu brzy na jaře sice vyhovuje osluněné místo, ale později, když se den prodlužuje, rostliny začínají rychle vybíhat do květu a sluníčko to ještě urychlí. Polostín by už byl vhodnější.
- Špenát vyséváme v druhé polovině srpna pro podzimní sklizeň. Podzimní špenát více trpí nedostatkem vláhy a ne vždy dobře vyklíčí. Vhodná je pravidelná zálivka a okopávání záhonů se špenátem. Vhodnější stanoviště je v polostínu.
- Pro velmi časnou jarní sklizeň špenát vyséváme už od poloviny září, v následujícím roce pak můžeme brzy začít se sklizní pevných a velkých listů. Hodí se výborně na tepelnou úpravu, ale jsou vhodné i k přímému konzumu. Vhodné stanoviště je na osluněném záhoně.
- Nejčastěji se špenát vysévá co nejdříve na jaře (obvykle v průběhu března, jakmile počasí dovolí) pro sklizeň v druhé polovině dubna a začátkem května. Špenát z jarního výsevu má jemnější lahodné listy než špenát z podzimního výsevu. Velmi dobře se hodí k přímému konzumu. Nevýhodou je, že brzy začne vybíhat do květu, listy jsou pak už jen malé a ztrácí výbornou chuť. Na jaře vysetý špenát bývá výhodnější sklízet protrháváním celých rostlin. Pro jarní výsevy raději volíme polostín.
Své výhody má tedy jarní i podzimní výsev, proto zřejmě nejlepší postup je vyset část špenátu už na podzim a část velmi brzy na jaře.
Podle následujícího videa můžete uvařit výborný špenát.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 3 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 5 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvé špenátové listy se skvěle uplatní v naší kuchyni. Přidáváme je do salátů, smoothies a oblíbených pest
Desatero rad na téma špenát: Poradíme, jak ho opláchnout, spařit, dusit, ochutit a zamrazit
Jak připravit špenát? S těmito výtečnými recepty si na něm určitě pochutnáte
Komentáře