Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Domácí majonéza je studená omáčka, která skvěle spojí a doplní ingredience v salátech, pomazánkách a poslouží jako základ jiných studených omáček (tatarské, maltézské a dalších). Využijete ji také do některých speciálních těst.
Co patří do majonézy?
Na klasickou majonézu použijeme vždy co nejčerstvější vejce z prověřeného (zdravého) zdroje a v pokojové teplotě. Olej používáme chuťově neutrální (olivový se hodí jen na omáčku k pokrmu Vitello tonato) též v pokojové teplotě. Majonézu ochucujeme solí, pepřem, bylinkami, octem nebo citronovou šťávou, dijonskou nebo plnotučnou hořčicí apod.
Základní majonéza
Do misky vložíme žloutek, mírně osolíme, třeme vařečkou nebo metličkou a pomalu po kapkách přidáváme olej. Vždy musíme předchozí olej důkladně zatřít, než přidáme další. Postupujeme opatrně a trpělivě. Až když začne majonéza houstnout, můžeme přidávat olej tenkým pramínkem po troškách. Mícháme, dokud není majonéza opravdu hustá. Pak ji okyselíme citronem nebo octem, čímž zřídne a znovu došleháme s olejem dohusta. Celkem na 1 žloutek upotřebíme necelé 2 dl oleje. Tato majonéza má krásně žlutou barvu.
Levná majonéza
Do kotlíku nebo misky rozklepneme celé vejce, osolíme a mírně okyselíme citronem nebo octem, šleháme metličkou a pomalu přidáváme olej jako u postupu výše. Přidáváme po troškách a šleháme, dokud majonéza nezhoustne. Této majonézy je větší množství.
Pokud chcete použít elektrický šlehač s metlami, zapněte ho jen na nejnižší rychlost, abyste do vajec nenahnali rychle mnoho vzduchu. Majonéza by pak klesla.
Blesková majonéza
Použijeme ponorný mixér a vysokou úzkou nádobu, která bývá u ponorného mixéru jako příslušenství. Do nádobky klepneme celé vejce, přidáme sůl, ocet a olej podle receptu naší uživatelky. Pak zanoříme mixér až ke dnu, zapneme a pomalým tahem vzhůru po stěně nám ihned vzniká majonéza. Je skvělá, hustá a trvanlivá. Zkuste.
Druhy majonézy
Majonézu můžeme vytvořit i z vařených žloutků, bez žloutků a dokonce zcela bez vajec. Zde se důsledně řiďte receptem.
Náprava sražené majonézy
Majonéza se srazí, když jsme příliš netrpěliví, nenecháme vejce a olej dost ohřát anebo spěcháme a oleje přidáme víc najednou nebo ho nedostatečně zašleháme.
V tom případě dáme do čisté misky nový žloutek, osolíme, mícháme a po kapkách zapracováváme olej. Když začne nová majonéza houstnout, místo oleje začneme po lžičkách zapracovávat sraženou majonézu.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Saláty podle Přemka Podlahy: V devadesátkách frčel těstovinový salát s kuřetem nebo hermelín v zelí
Jídelní rozmary slavných: Helena Růžičková milovala česnek a pekla vynikající kuře v majonéze pod peřinkou ze slaniny
Domácí majonéza z vařených vajec vylepší pomazánky i sváteční bramborový salát. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník
Komentáře