Oblíbená sladká jídla s mákem. Které recepty si bez něj nemůžeme představit?
Mák - naše česká superpotravina
V obchodech se nově objevují různá semínka, která jsou pro naše zdraví prospěšná (např. chia semínka nebo quinoa), ale možná málo doceňujeme obyčejný mák, který nás provází již dlouhou řadu let a je pro nás snadno dostupný. Česká republika je jeho významným pěstitelem. Mnoho oblíbených sladkých jídel si bez něho ani neumíme představit.
Mák se řadí mezi superpotraviny. Obsahuje významné množství minerálních látek. Ceněný je pro mimořádně vysoký obsah nejen vápníku, ale i hořčíku, fosforu, mědi, zinku, železa a manganu. Udává se, že vápníku obsahuje 12 x více než kravské mléko a 9 x více než vlašské ořechy, proto je důležitý pro zdravé kosti a zuby. Prospívá také vlasům a nehtům. Konzumace máku je prevencí proti obávané osteoporóze. Mák má pozitivní vliv na náš mozek a paměť. Důležitý je podíl vitamínů skupiny B a vitamínu E. Obsahuje bílkoviny a omega-6 mastné kyseliny.
Mohlo by vás zajímat
Nákup máku
Když kupujeme mák, všímáme si jeho kvality. Měl by mít příjemnou makovou vůni a pěknou barvu. Raději kupujeme celé semeno než mletý mák, můžeme si ho koupit přímo od pěstitele (farmáře) z blízkého okolí svého bydliště.
Mohlo by vás zajímat
Mletí máku
Naše tělo snáze získá hodnotné látky obsažené v máku, pokud mák umeleme. Meleme ho až krátce před konzumací. Mletí máku nám usnadní elektrické kávomlýnky, mák v nich pomeleme během chvilky a bez námahy.
Pokud jsme si pomleli mák a nespotřebovali ho, můžeme ho uložit do mrazničky.
Využití máku
Modrý mák je oblíbený na přípravu náplní do buchet a koláčů. Používá se na posypání pečiva. Jeho chuť zvýrazníme opražením na pánvi. Můžeme ho konzumovat syrový nebo tepelně upravený.
Mohlo by vás zajímat
Maková náplň
Maková náplň je důležitou součástí mnoha oblíbených moučníků:
Další recepty na makové náplně podle našich čtenářů
Koláče s makovou náplní
Záviny
Šišky s mákem
Další dobroty s mákem
Bílý mák
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 2 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 4 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové patenty neboli lokše: Staročeská dobrota chutná k huse se zelím, ale i nasladko!
Z Receptáře Přemka Podlahy: V 90. letech frčely bramborový šusprejt se škvarky nebo zelná polévka křampes
9 nejlepších jídel z brambor: Dáte si lokše, šišky s mákem nebo šumavský bramborák?
Komentáře