Plněné košíčky na všechny způsoby: Báječný dezert i úžasné cukroví
Košíčky jsou polotovar, po kterém můžeme sáhnout, když je potřeba. Papírové, silikonové, křehké nebo nepečené košíčky se dají naplnit různými náplněmi a nádivkami, snadno tím získáme efektní moučník ke kávě nebo vánoční cukroví.
Linecké košíčky s krémem a ovocem patří mezi klasické zákusky stejně jako vánoční šohajdy s čokoládou. Jejich výhodou je možnost přípravy korpusů i několik dní předem, čímž si ušetříme spoustu práce v předsvátečním shonu.
Mohlo by vás zajímat
Příprava pečených i nepečených košíčků
Košíčky musíme předem upéct nebo vytvarovat:
- Křehké linecké košíčky se mohou péct i několik týdnů předem. Upečené skořápky plníme máslovými krémy, ořechovými nádivkami nebo mascarpone krémem. Zdobíme je ovocem, oříšky, strouhanou čokoládou.
- Ořechové nebo kokosové košíčky připravujeme z ochuceného těsta, často s kakaem. Plníme je nádivkami z ořechů, kokosu, másla a cukru. Poléváme je čokoládovou polevou a zdobíme oříškem nebo cukrářským zdobením.
- Čokoládové košíčky jsou skořápky, které se připravují vylitím papírových nebo jiných košíčků čokoládou. Po ztuhnutí skořápky vyjmeme a plníme je šlehačkou a kousky ovoce nebo čokoládovou pěnou.
- Nepečené košíčky se připravují vložením nepečené hmoty do formičky, kde se vytvaruje košíček. Ten se po vyjmutí z formičky polévá čokoládou nebo zdobí cukrovými perličkami, lentilkami a oříšky.
Kdy konzumovat plněné košíčky
Záleží na tom, jestli připravujeme zákusky nebo cukroví:
- Pečené košíčky k odpolední kávě plníme máslovými krémy a čerstvým ovocem nebo šlehačkou s mascarpone. Jsou určeny k rychlé spotřebě.
- Čokoládové skořápky uschováme v chladu, aby nezměkly a neztratily tvar. Plníme je šlehačkou až před podáváním a zdobíme je ovocem nebo čokoládovými ozdobami.
- Maličké košíčky určené až na vánoční stůl (klasické šohajdy), plníme nádivkami, které zalijeme čokoládovou polevou a libovolně zdobíme.
- Nepečené košíčky uschováváme stejně jako nepečené cukroví ve vzduchotěsné dóze v chladu. Zdobíme je až těsně před konzumací.
Jak na klasické linecké košíčky, plněné ořechy a polité čokoládou, vám chceme ukázat v našem videoreceptu - možná je to pro vás inspirace na vánoční pečení:
Sladké drobečky
Do náplně na košíčky můžeme rozemlít zbytky polámaného cukroví, smíchané s máslem, trochou cukru, mletými oříšky nebo kokosem. Použijeme zbytky nastrouhané čokolády, marmeládu ze dna sklenice i zbytek polevy. Na ozdobení zužitkujeme kandované ovoce, kousky marcipánu, úlomky ořechů nebo čokoládovou polevu.
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 19 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Reese's Peanut Butter Cups: Na legendární americkou čokoládovou cukrovinku potřebujete jen 4 suroviny, výsledek je božský
7 sladkých pokušení s mascarpone. Jak připravit nejlepší krémy a dezerty
Jak vytvořit čokoládové hoblinky? Tuto jednoduchou ozdobu zvládneme velmi snadno, poradíme jak na to
Komentáře