Sklidili jste všechna rajčata před příchodem mrazíků? Poradíme, co s nimi
I když teplé počasí přálo rajčatům i další plodové zelenině a plody mohly zůstat na záhonech dlouho do podzimu, přesto je musíme sklidit včas před příchodem prvních mrazíků. Po přemrznutí by již kvalita plodů klesala, stejně jako trvanlivost.
Před ochlazením je nutné sklidit všechna rajčata, červená i zelená. Sklizeň provádíme za slunečného počasí. Při vlhkém počasí sklizená rajčata by byla plná vlhkosti a velmi náchylná k šíření plísní, dlouho by nám nevydržela. Naopak správně sklizená rajčata jsou trvanlivá.
- U plodů by měly zůstat alespoň krátké stopky (v tom případě je sklidíme ulomením v kolínku nad plodem).
- Sklizeň nám usnadní zahradní nůžky. Zvlášť menší rajčata můžeme sklízet po celých "hroznech" a nechat dozrát společně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co se sklizenými rajčaty
Rajčata přeneseme do místnosti a přebereme je.
- Pevná červená rajčata něco vydrží. Rozložíme je (na přepravky nebo tácky) a postupně spotřebujeme.
- Naprasklá nebo poškozená rajčata je nutné zpracovat nejprve. Již druhý den po sklizni se mohou začít kazit.
- Měkká červená rajčata brzy spotřebujeme např. do leča nebo jiným způsobem. Můžeme je také zavařit nebo zamrazit.
- Narůžovělá a zelená rajčata necháme dozrát. Rozložíme je do jedné vrstvy, dáme je do přepravek nebo papírových krabic a přikryjeme prodyšným materiálem (papír, utěrka), aby byly ve tmě. Můžeme k nim dát např. banán pro urychlení dozrávání. Uložíme je do obytných místností, na teplé a suché místo, při teplotě od 18 °C (nebo vyšší) pozvolna dojdou.
Uskladněná rajčata je nutné občas kontrolovat, některé plody se mohou začít kazit. A něco dobrého z rajčat? Můžete se pustit do domácího leča podle názorného videoreceptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 1 hodinou
Citrusový džem
Přidáno před 4 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 6 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Mezi nejkrásnější interiéry roku patří i pražská kavárna Kofínno nebo restaurace Marie B s tajemným menu
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Jak předejít praskání rajčat? Naprasklé plody se dají ještě spotřebovat, ale nesmí být nakažené
Komentáře