Tekutý houbový extrakt dodá vašim pokrmům silnou chuť čerstvých hub. Poradíme, jak ho připravit
Houbový extrakt neboli výtažek je koncentrovaný produkt z hub, který se výborně hodí k dochucení jídel, jako jsou bramboračka nebo kulajda. V zimě se pro nedostatek hub začínají používat houby sušené. V takovém případě jistě oceníte domácí houbový extrakt, který má oproti koření ještě silnější aroma.
Houbový extrakt má nejlepší chuť, pokud se vám povede posbírat více druhů lesních hub. Chuť výtažku tak bude intenzivnější. Lze do něj využít i houby, které se již nehodí k sušení, nakládání či odřezky. Jenom si dejte pozor, abyste měly houby vždy zdravé, neplesnivé a bez červů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si houbový extrakt připravit
Výtažek z hub využijete v kuchyni do všech jídel, kde je houbové aroma žádoucí. Používá se obdobně jaké jiné dochucovadlo, pouze je vhodné skladovat ho v menších skleničkách, neboť díky jeho intenzivní chuti ho použijete pouze malé množství.
- Na jednu dávku budete potřebovat: 1 kg očištěných hub, 50 g soli, 0,4 l vody a koření.
- Očištěné houby pokrájejte na kousky, propláchněte a přidejte sůl. Můžete kromě soli použít i koření jako je bobkový list, kmín nebo celý pepř. Podlijte malým množstvím vody a vařte. Postupně podlévejte vodou, aby se houby nepřichytly.
- Když spotřebujete celé množství vody a houby změknou, přeceďte je přes husté síto a odebranou tekutinu znovu vařte a zredukujte.
- Výsledný produkt byl měl být hustý například jako med.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak výtažek zavařit
Vzhledem k tomu, že se houbové výrobky rády kazí, dbejte při zavařování, abyste měli čisté sklenice i veškeré ostatní nářadí. Skleničky naplněné výtažkem sterilizujte při teplotě 90 ° C po dobu 30 minut. Po dvou dnech zavařování opakujte při stejné teplotě a stejném čase. Doporučujeme zavařovat do malých skleniček, neboť po otevření je nutné extrakt co nejrychleji zpracovat. Skladujte v temné a chladné místnosti, po otevření je uložte vždy do lednice.
Houbová omáčka
Houbová omáčka je přesně to jídlo, do kterého můžete využít připravený houbový extrakt. Vůně omáčky vás přenese na vycházky v pozdním létě, při kterých jste měli možnost si do košíku nasbírat i dary lesa. Omáčka se tradičně podává s houskovým knedlíkem, chlebem nebo i s brambory.
Znáte a připravujete houbový extrakt? Jaké recepty s ním nejraději ochucujete? Budeme rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 51 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Slyšeli jste už o houbové drti? Jedná se o lahodné koření, které dodá bramboračce správný šmrnc
Jak udělat dobrý houskový knedlík? Uvařte ho z kynutého těsta. Klasický recept nezklame, knedlíky se zaručeně povedou
Historie a cesty koření na evropské stoly: Mák se dával na chleba, pepřem se platily daně a svazek bylin odháněl čarodějnice
Komentáře