Tlačenka, zabíjačková pochoutka: Můžete ji připravit i doma. Poradíme, jak na to
Tlačenka je jedním z mnoha zabíjačkových pochoutek, které u nás mají hlubokou tradici. Suroviny použité do tlačenky se mohou různit, stejně tak přidané koření a výsledné ochucení. Každý si může tlačenku přizpůsobit k obrazu svému.
Do tlačenky dáváme libové maso a vnitřnosti, tedy játra, jazyk, srdce a ledvinky. Za svoji konzistenci pak vděčí uvařeným kůžím, které se umelou a přidají do směsi. S nimi bychom neměli šetřit, aby nám tlačenka po vychladnutí pořádně ztuhla.
Mohlo by vás zajímat
Jak si udělat domácí tlačenku
Máme na výběr, jestli světlou nebo tmavou. U tmavé se nahrazuje část vývaru krví, ale ostatní zůstává stejné.
- Uvaříme si maso i vnitřnosti, až na část jater, ty necháme syrová.
- Uvaříme kůže, můžeme uvařit také vepřové nožičky, ze kterých uvařenou kůži stáhneme.
- Do větší mísy dáme na menší kostičky pokrájené uvařené maso a vnitřnosti, namletá syrová játra, na kostičky pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, uvařené a namleté kůže, vývar.
- Směs důkladně promícháme a ochutíme tak, aby byla slanější, protože výsledná tlačenka by jinak byla mdlá.
- Naplníme do střev, zavážeme a vaříme 2–3 hodiny na 90 °C.
- Necháme vychladnout, ale průběžně otáčíme, aby nám maso nekleslo dolů.
Tlačenky mohou být i zeleninové, vaječné, rybí nebo ze zvěřiny. My ale pro inspiraci nabízíme videorecept na klasickou zabíjačkovou tlačenku, kterou si můžete udělat i sami doma. Do komentářů nám pak můžete napsat, jestli se vám povedla a jak domácím strávníkům chutnala.
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 51 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 23 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Komentáře