Obyčejný kořen? Petržel dokáže zničit zápach z úst a nahradí i pleťovou vodu
19. 3. 2021 Životní styl
Umíte si představit polévku bez kořenové petržele? Asi sotva. Svou aromatickou chutí a vůní ale umí doladit spoustu dalších jídel. Kromě toho se ale také využívá v přírodní medicíně, a to už mnoho století.
Dlouhá tradice
Podle dostupných pramenů se petržel pěstovala už ve starém Římě. Lidé si ji oblíbili zejména pro její aromatičnost, která dodává šmrnc celé řadě jídel, ale velmi brzy také objevili její léčivé vlastnosti. Možná i proto se petržel zpočátku objevovala zejména v evropských klášterních zahradách, kam se dostala z východního Středomoří.
Mohlo by vás zajímat
Z hlediska zdraví petržel oslovuje hlavně ženy, které často trápí potíže s močovým ústrojím. Obsahuje totiž silici apiol, která působí dezinfekčně a současně jako diuretikum. V případě potíží stačí vyrobit odvar z petržele a vlažný ho popíjet během dne. Kromě toho odvar uleví i od nadýmání a potíží s trávením. Apiol má ale ještě jednu vlastnost, a sice že prokrvuje cévy. Proto si celer vysloužil pověst výjimečného afrodisiaka. Z vitamínů se v petrželi nachází A, C, E a vitamíny skupiny B. Z minerálů je důležitý draslík, vápník, hořčík, mangan a železo.
Mohlo by vás zajímat
Kosmetická i estetická pomoc
Díky obsahu živin je petržel rovněž vhodná na problematickou pleť. Vnitřní užívání vyplavuje z těla škodlivé látky, a tento fakt se brzy projeví i na krásně čisté pleti. Ale nasekané listy petržele rozmixované s vodou mohou sloužit i jako pleťový čistič zvenčí. Kromě toho petržel působí antibakteriálně; pokud trpíte na zápach z úst, třeba kvůli zánětům dásní, jejichž příčinou jsou bakterie, nebo proto, že máte rádi vysoce aromatická jídla jako česnek, pravidelně žvýkejte petrželovou nať, která vás tohoto estetického problému zbaví.
Mohlo by vás zajímat
Kořenová trojka v kuchyni
Už jsme zmínili, že petržel je ideální do polévek, kterým, vzhledem ke své aromatičnosti, dodá jedinečnou chuť. Výborně se doplňuje s celerem a mrkví. Pro její cenné látky se nebojte ji používat za syrova. Kořen stačí nastrouhat, přidat další složky, dochutit a máte například pomazánku nebo salát. Pokud vám zbyla petržel, rozhodně ji nevyhazujte, ale naopak přidejte k pečenému masu či rybě, dodá jídlu zajímavý šmrnc. Jestli vás večer při televizi honí mlsná, zapomeňte na brambůrky a vyrobte si chipsy z petržele. Kořen oloupete a pak z něj škrabkou nakrájíte dlouhé kousky. Ty vložíte do rozpáleného oleje a osmažíte. Z petržele ale můžete připravit i pyré nebo hranolky, které jsou vhodnou alternativou pro každého, kdo se z nějakých důvodů vyhýbá bramborám.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Dokonalý domácí sulc aneb Jak využít při zabijačce prasečí nožičky nebo kolínko
Jednou z oblíbených zabijačkových pochutin je i… Číst více
Nejlepší pagáče jsou se škvarky. Od škvarkových placek se ale liší. Víte čím?
Máme tu čas masopustu a zabijaček. Jednou z… Číst více
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Jak připravit rybu v rosolu. Servírovat ji můžete jako slavnostní předkrm
Základem tohoto jídla je silný vývar, hlavně z různých odřezků, kůží a ploutví. Potřebujeme totiž, aby po vychladnutí hezky ztuhl a udržel si tvar.… Číst více
Aspik a sulc: Ovoce, zelenina, ryby nebo maso zalité aspikem vypadají jako zatavené do skla
Aspik se připravuje ze želatiny, která je živočišného původu nebo z agaru, který je čistě rostlinný. Samotná želatina ani agar nemají žádnou chuť,… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Časté chyby při přípravě aspiku a sulcu: Málo želatiny nebo slabý vývar způsobí, že aspik neztuhne
Aspik je rosol, který připravíme ze želatiny nebo agaru. Někdy aspikem nazýváme i sulc z masového vývaru. Bohužel se stane, že i tak jednoduchý pokrm… Číst více
Pečeme s Ivou: Pagáčky s klobásou zpestří pohoštění pro koledníky, ale skvělé jsou i jindy
Také se u vás na Velikonoce stoly prohýbají pod… Číst více
Peče celá země: Pět nápadů na úžasné slané dobroty plné křupavých škvarků a kysaného zelí
V sobotu čeká soutěžící pořadu Peče celá země… Číst více
Poctivá tlačenka jako od mistra řezníka: Základem je správné ochucení a kvalitní vývar z kůží a nožiček
Někdo na zabijačce nejvíc miluje jitrnice a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Květák býval pochoutkou na dvorech králů. Dnes oceníme jeho zdravotní benefity
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Odlehčená jídla občas vyhledáváme všichni. A není to jen kvůli hubnutí
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 12 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12