Jídlo španělských rolníků, které dobylo svět. V původní paelle byste mořské plody nenašli
23. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Přesně definovat, co najdete v paelle, je téměř nemožné. Kolik je kuchařů, tolik existuje variací tohoto španělského národního pokrmu. A samozřejmě většina z nich tvrdí, že ten jejich recept je zároveň nejautentičtější a samozřejmě také nejlepší. Kde je ale pravda?
Domov paelly
Tak je právem nazývána Valencie, která se nachází ve východní části Španělska. Je to nejenom jeden z největších přístavů ve Středomoří, ale také jedna z nejdůležitějších oblastí produkce rýže ve Španělsku. A to od doby, kdy ji zde před více než dvanácti sty lety začali pěstovat Maurové. To potvrzuje i původ slova rýže, které se španělsky řekne arroz. Arroz je odvozené z arabštin, nikoliv z latiny jako většina kastilské španělštiny. A právě rýže je základním prvkem paelly.
Mohlo by vás zajímat
Paella byla původně jídlem rolníků a dělníků, kteří si ji připravovali v práci k obědupřímo na ohni. Vařili ji z rýže a všeho ostatního, co se dalo utrhnout kolem rýžových polí a najít někde na mezi; tedy z rajčat, cibule, hlemýžďů a občas i fazolí přidaných pro chuť a konzistenci. Občas se v paelle objevil králík nebo kachna. Do slavnostnější varianty se dávalo kuře a šafrán, který jídlu dodal specifickou barvu i chuť. Tradičně se paella konzumovala přímo z pánve, odkud ji každý jedl vlastní dřevěnou vařečkou. Postupně, jak se valencijská rýže stávala dostupnější, začínaly se objevovat i různorodé recepty pro přípravu již zavedeného a oblíbeného jídla. Jelikož se Valencie nachází na pobřeží, nejspíš nikoho nepřekvapí, že se do paelly začínaly vkrádat i různé druhy mořských plodů. Paella tak dnes představuje označení pro přibližně dvě stě odlišných pokrmů na bázi rýže, které se vaří nejenom v oblasti Valencie a ve zbytku Španělska, ale i po celém světě. Pravá Paella Valenciana dodnes neobsahuje žádné mořské plody, ale směs kuřecího, králičího a šněčího masa se zelenými a bílými fazolkami.
Odkud se vzal název?
Je to trochu matoucí, ale paella nebo přesněji la paella je název pánve na vaření, nikoliv samotného pokrmu. Slovo pochází ze staré valencijštiny, která je podobná katalánštině, a pravděpodobně má kořeny v latinském výrazu patella. Existuje ovšem ještě několik dalších zajímavých, i když méně pravděpodobných teorií o původu názvu. Jedna alternativa uvádí, že paella je odvozena z arabského slova baqiyah, což znamená zbytky a navazuje na údajně arabské počátky tohoto pokrmu.
Mohlo by vás zajímat
Ve Španělsku je paella stále tradicí, kterou je třeba dodržovat. Zejména na venkově, po mši, se rodiny scházejí v restauracích, kde si paellu společně dávají. Vaří ji ale často i o víkendech a dovolených a klidně si ji připraví třeba i na pláži. I když je ve Španělsku kuchyně stále doménou žen, paellu obvykle připravují muži. Paella bývá také středobodem různých večírků a sešlostí, kdy ji lidé společně vaří, jedí a hodnotí odlišné recepty.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Jitrnice nebo jaternice? Poradíme, jak si tuto zabíjačkovou pochoutku připravit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii