Mořské plody - články, postupy a rady
Den humrů
Den ústřic
Den krevet
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Ústřice jsou mořští živočichové, rod čeledi ústřicovitých. z nichž nejznámější je ústřice jedlá. První ochutnání této kluzké potvůrky v nikom nezanechá zřejmě ten nejlepší dojem, ale pokud se do nich "prochutnáte", tak jistě objevíte jejich kouzlo. Většinou jsou podávány syrové, na americkém kontinentu je mají rádi gratinované a grilované. V evropských zemích patří mezi vybrané lahůdky restaurací.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Plody moře je směs mořských živočichů. Mořské plody zahrnují měkkýše, korýše, ryby, ostnokožce. Tyto druhy se mezi sebou vzájemně kombinují, někdy se vynechávají ryby. Obsahují řadu látek, které prospívají našemu zdraví. Jsou zdrojem omega-3. Mají vysoký podíl jódu a selenu. Připravují se většinou jednoduchým způsobem, s přidáním česneku, petrželky a citronu.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Oliheň obecná je druh hlavonožce, který se nachází v hloubce cca 500 metrů. Dorůstá délky 50 cm a váhy až 1,5 kg. Olihně jsou vyhledávanou kulinářskou specialitou, při úpravě se nakrájí na kroužky, které známe pod názvem "kalamáry". Ty se nejčastěji smaží, ale větší jedinci se ponechají v celku, plní se nádivkou, zapékají se a dusí.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Krevety jsou korýši, lovení pro zpracování v kuchyni. Jejich maso je chuťově vynikající, obsahuje mnoho cenných látek pro naše tělo (vitamíny i minerály) a minimum sacharidů. Krevet je celá řada, od malých až po obří krevety (z teplých moří). Prodávají se převážně bez hlavy, loupané a uvařené, čerstvé nebo mražené.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Langusta patří k nejmohutnějším mořským korýšům. Dospělý jedinec může vážit až 8 kg. Nemá klepeta, místo nich má tykadla. Několikrát svléká krunýř. Její cena je poměrně vysoká, proto je považováná za delikatesu. Bílé maso langusty je velmi hodnotné, obsahuje velké množství bílkovin. Langusta se připravuje především vařená, ochucená jen olejem a citronem, aby nebyla potlačena chuť výborného masa.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Roláda s mandlovým krémem a malinami sušenými mrazem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí roládky s baby špenátem, vejcem a párkem
Přidáno před 16 hodinami
Treska po mlynářsku s třepanými bramborami
Přidáno před 23 hodinami
Vaječná pomazánka s vejci a křenem
Přidáno před 23 hodinami
Kedlubnová máslová polévka s hráškem
Přidáno 8. 6. 2024 08:13
Rajčatový chleba
Přidáno 7. 6. 2024 11:52
Přečtěte si Zobrazit více
Bufetový pochoutkový salát podle Ostravského gastrošefa: Recept z roku 1976 skvěle funguje dodnes
Odkud je čokoláda? Kakao vařili už Mayové, pro Aztéky byly kakaové boby platidlem
Holka u plotny radí: Cuketové šneky se slaninou a sýrem jsou rychlým a skvělým pohoštěním pro nečekané návštěvy