Historie barvení vajíček, kraslic i drátkování
26. 3. 2021 Tipy a triky
Obarvená vajíčka všemi styly a druhy barev se staly symbolem Velikonoc už před dlouhou dobou. Známé je především zdobení voskem, slámou, gravírování, barvení v cibulových slupkách nebo drátkování. Letos strávíme Velikonoce ve společnosti svých nejbližších, tudíž bychom hlavně pro děti měli připravit zábavný program. Při barvení vajíček je můžete třeba obohatit o znalosti, kde tato tradice vznikla, proč ji děláme nebo jaký má vlastně význam.
Věděli jste, že zdobení vajec je staré jako lidstvo samo? První barvená vajíčka se prý objevila už v Pravěku. Následovala i tradice v Antice, starověkém Egyptě, Persii nebo Sumeru. Tam se nabarvená vajíčka dávala do hrobů vládců.
Vejce je prostě velikonoční symbol, který představuje nový život, úrodu, plodnost a hlavně konec zimy. I barvení a zdobení vajíček se objevuje už dlouho. Nejprve existovala vajíčka červená, která symbolizují Kristovu krev. Poté nechal král Edward I. roku 1290 obarvit přes 400 vajec zlatou barvou.
Masové barvení vajec
A proč se vlastně začala vajíčka barvit masově? Stalo se tak během čytřiceti denního půstu, kdy se kromě masa a mléčných výrobků nesměly jíst ani vejce. Lidová tvořivost a tehdejší selský rozum tedy přišel na to, že pokud se vejce uvaří získají delší trvanlivost a oněch 40 dní by mohla zvládnout. A jak je odlišit od čerstvých, aby bylo patrné, která jsou již uvařeny a která ještě ne? Právě oním barvením. Tehdy se však pro toto odlišení používala jen černá barva.
Velikonoční vajíčka se začala barvit pro okrasu, jak už jsme si říkali, nejprve červenou barvou. Ta symbolizovala Kristovu krev a také samozřejmě lásku a zrození nového života. Žlutá, která následovala, připomínala legendu o putování Krista, kdy proměnil skořápky vejce ve zlaté, modrá značila naději a měla symbolizovat svěcenou vodu a zelená pro změnu přírodu, jaro a mládí.
Použití přírodních materiálů
Naše babičky neměly k dispozici žádné barvy v prášku, proto využívaly všeho, co měly doma. Jednalo se o červenou řepu, kopřivy či cibulové slupky. My však už máme na výběr z nepřeberného množství práškových barev, které barvení urychlí a navíc se jejich kombinacemi mohou vytvářet barvy a styly nové.
Vsaďte tedy na speciální velikonoční barvy, ať už práškové, tabletové, tekuté či gelové, které přináší například značka OVO, s možností rozpouštět je ve vodě s octem nebo jimi kreslit přímo na vejce, či si barvu nakapat do mikrotenových rukavic a uvařené vejce v nich promnout.
V kurzu jsou také kraslice, což jsou ručně zdobená vejce, které však umí dle starých tradic nazdobit jen málokdo, většina lidí si je tedy raději koupí. Jendá se o zdobení vyfouklých vajec voskem, kterým se tvoří nejrůznější ornamenty. Používá se většinou tradiční červená barva s bílými ornamenty.
Moderní je drátkování
V posledních letech se rozvinula i metoda drátkování. Ta se uchytila především na venkově, kde jsou lidé nakoloneni tradicím více a jsou zpravidla i manuálně zručnější. Šlo o speciální technikou za pomoci měděného drátku vejce postupně celé drátkem obplést a při tom v rámci drátkování vytvářet zajímavé motivy, jako například srdíčka, květiny, ornamenty či ptáčky.
Pokud jsme milovníci tradic, můžeme za pomoci barev a obtisků vytvořit originální kraslice nebo vejce zdobená slámou. A aby toho nebylo málo, můžeme mít dokonce krásně dekorovaná vejce, a přitom si „nešpinit“ ruce i okolí od barev. Dnes již totiž seženeme takzvané smršťovací košilky různých designů, jako třeba krajky, patchworku, tradiční jarních oveček či kuřátek, ale i právě zmíněného drátkování. OVO nabízí smršťovací košilku vhodnou na drátkování. Stačí ji jen jednoduše navléknout na vejce, přelít horkou vodou a o vše ostatní se už smršťovací košilka a voda postarají samy. Následně je pak ještě můžeme doladit obarvením v tekuté či gelové barvě, která se bude barevně nejvíce pojit se stylem dané košilky.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Historie barvení vajíček, kraslic i drátkování
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 9 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Co je nezbytné přidat do velikonoční hlavičky? Jaké maso a bylinky na nádivku použít, aby skvěle chutnala
Kvíz na téma velikonoční zvyky a tradice: Jaké jsou vaše znalosti? Ověřte si je
Jak barvit vajíčka v cibulových slupkách? Oblíbená a levná metoda pomůže docílit krásných přírodních barev