Jak správně uvařit luštěniny, aby nenadýmaly? Pomůžou (nejen) bylinky!
4. 5. 2021 Životní styl
Milujete čočku na kyselo, poctivou hustou fazolačku nebo hrachovou kaši, ale obáváte se následků v podobě nafouknutého břicha a jiných nepříjemností? Tak pro vás máme tipy, jak veškerým potížím spojeným s trávením luštěnin předejít!
Zdraví z přírody
Název luštěniny označuje skupinu určitých rostlin a jejich plodů, mezi něž patří hrách, fazole, čočka, cizrna, sója nebo třeba i lupina. Všechny luštěniny obsahují značné množství vlákniny, cenné vitamíny a minerály a také komplexní sacharidy a rostlinné bílkoviny. Mají nízkou hladinu glykemického indexu, což znamená, že se po jejich konzumaci cítíme déle nasyceni a nekolísá nám hladina cukru v krvi. To je výhodné pro diabetiky, ale nejen pro ně. Aby předností nebylo málo, patří luštěniny také mezi široce dostupné a cenově příznivé potraviny a když se dobře uvaří, jsou mimořádně chutné. Přesto se jim někteří z nás vyhýbají. Důvodů je více, ale všechny se dají řešit.
Mohlo by vás zajímat
Dlouhá příprava? Jak kdy!
S luštěninami je odjakživa spjato, že uvařit je znamená strávit půl dne v kuchyni, na což má dnes málokdo čas. Ovšem tahle podmínka neplatí pro všechny druhy luštěnin, a i tam, kde platí, se jí dá napomoci. Začněme tím nejsnazším. Nejlépe stravitelná a nejrychleji uvařená je červená čočka. Doslova na kaši je za 15 minut varu. Což znamená, že se s ní dají také skvěle zahušťovat polévky, omáčky nebo jiná jídla a díky tomu se dá tahle luštěnina „propašovat“ i tam, kde byste ji nečekali. Ostatní druhy luštěnin je potřeba předem namočit. Tím se jednak zkrátí následná doba varu, a jednak se tím zlepší jejich stravitelnost. Nejlepší je fazole, hrách nebo cizrnu den před vařením zalít dostatečným množstvím vody a nechat do rána namáčet. Poté je potřeba vodu slít a na vaření použít novou.
Mohlo by vás zajímat
Voňavé bylinky
Věděly to už naše babičky i prababičky - k luštěninám patří bylinky. Nejen pro zlepšení chuti, ale také pro zlepšení zažívání. Pomáhají saturejka, majoránka, petržel, anýz, tymián i bobkový list. Podle specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové je vhodné k luštěninám přidat i kousek mořské řasy, a to jak pro doplnění minerálních látek, tak i pro lepší stravitelnost. Uvádí to na svém webu Margit.cz.
Rozmixujte je!
Další možností, jak zlepšit jejich stravitelnost, je uvařené luštěniny rozmixovat. Zkuste si je užít nejdříve v různých kaších, kde ani luštěniny nemusejí být hlavní surovinou. Stačí, když pro začátek přidáte třeba k bramborové nebo pohankové slané kaši trochu červené čočky. A rada na závěr? Střídejte druhy luštěnin a zařazujte je spolu s bylinkami do jídelníčku po menších porcích. Tělo si zvykne a žádné nadýmání vás časem trápit nebude.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vinnou révu můžeme pěstovat i na zahradách ve výšce do 500 m. n. m. V kuchyni využijeme listy i hrozny
Vinná réva je teplomilná, takže plných úspěchů dosáhneme nejlépe v jižní poloze chráněné před větrem. Vyžaduje lehčí půdu. Pěstujeme odrůdy moštové k… Číst více
Kebab nebo gyros? Není to totéž. Poznejte rozdíly mezi dvěma pouličními dobrotami
Také se vám kebab a gyros tak trochu pletou? Na… Číst více
Pita chléb: Kulinářský poklad z Blízkého východu pomůže vytvořit dokonalý gyros i kebab, jeho příprava je snadná
Pita chléb, také známý jako arabský chléb, je… Číst více
Den rozinek
Na výběr je z většího množství druhů rozinek, liší se dle původu a odrůdy vinné révy, též záleží na dalším způsobu zpracování a sušení. Setkat se… Číst více
Tvarování kebabu nebylo nikdy jednodušší. Naše názorné video vás naučí skvělý trik
Kebab je název pro smažené nebo grilované maso, které pochází z Blízkého východu nebo Asie. Jedná se o mleté maso smíchané s kořením, které dále… Číst více
Velký test kebabů v Praze 2023: Kde dostanete čerstvé maso a kde za 170 Kč jen mražený polotovar? Suverénně vede Žižkov
Grilované, na kousky nakrájené maso v housce nebo… Číst více
Den gyrosu
Označení gyros, které znamená točit, odkazuje na způsob přípravy masa na vertikálním grilu. Z válce se odkrajují malé kousky masa, které se pak… Číst více
Jak se starat na jaře o vinnou révu. Jaké jsou hlavní zásady správné péče
Vinná réva se řadí mezi jedny z nejstarších rostlin, které se pěstuji již od nepaměti. Čerstvé hrozny obsahují především velké množství sacharidů,… Číst více
Na víno do Prahy. Zjišťovali jsme, kde si můžete dát nejlepší skleničku z místních vinic
V současnosti jezdíme za vínem na Moravu,… Číst více
Dovolená v Bulharsku 2023: Polévka za 30 korun či kebab za 75 mile překvapí, oběd v restauraci vyjde na stokorunu
Bulharsko je pro Čechy dlouhodobě dovolenkovým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu
Mouky, jak je (ne)znáte: Nač se hodí čočková, kaštanová a k čemu banánová?
Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 11 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12