Poznejte tapioku: Jak správně uvařit trendy suroviny, která se nehodí pro každého?
6. 5. 2021 Vaření
Tapiokové pudinky poslední dva roky nesmějí chybět v nabídce žádné správné trendy kavárny stejně jako na instagramových účtech food blogerů. Z tapioky se zkrátka stala velmi populární surovina. Víte, jak ji připravit i kdy se jí raději vyhnout?
Co je tapioka?
Tapioka je škrob získaný z kořenů rostliny manioku. Maniok je druh tropické hlízy pocházející ze severní a středozápadní oblasti Brazílie, který se ale časem rozšířil a dnes už se pěstuje v celé Jižní Americe, Indii, Africe a Asie. V mnoha zemích je tato levná a dostupná surovina doslova základní potravinou. Uvařený maniok totiž rychle poskytuje energeticky vydatné jídlo. Je to totiž hlíza plná škrobu. A právě z toho škrobu se vyrábí, podobně jako u brambor nebo kukuřice, mouka, v tomto případě tapioková mouka. A také se z něj vyrábějí vzhledově atraktivní větší nebo menší tapiokové perličky.
Mohlo by vás zajímat
Tapioka má pověst velice zdravé potraviny, ale podle studie zveřejněné na The National Library od Medicine výživově moc hodnotná není. Byť nemá žádné tuky, je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková, obsahuje tapioka jen zanedbatelné množství vitamínů a minerálů, zato je poměrně dost kalorická. Hodí se tedy zejména pro vegetariány, vegany a všechny, kteří nechtějí nebo nemohou konzumovat lepek. Naopak to není dobrá potravina pro ty, kteří se snaží hubnout a ani pro diabetiky.
Perličky v kuchyni
Nejsnazší na přípravu a také nejoblíbenější je tapiokový pudink. Obvykle se připravuje tak, že se den předem tapiokové perly zalijí vodou a nechají nabobtnat a druhý den se v téže vodě uvaří pudink. Od klasického pudinku, jak ho známe, se liší tím, že má poloprůhlednou barvu, gelovou konzistenci a obsahuje již zmíněné perličky. Tapiokový pudink ale lze uvařit i bez namáčení, jen to trvá trochu déle. Zároveň se perličky mohou využít i při zahušťování polévek.
Mohlo by vás zajímat
Tak trochu jiná mouka
Tapiokovou moukou se mohou zahušťovat omáčky, ale nejen to. „Tapiokový škrob má neutrální chuť a hodí se díky tomu jak do slané, tak do sladké kuchyně pro tepelné zpracování. Můžete s ním třeba zkusit obalit ryby, maso nebo zeleninu, bude to pak po usmažení na povrchu křupavější,“ říká pro Toprecepty.cz Šon Chung, majitel vietnamské restaurace Viet-Ňam, a dodává, že chceme-li použít škrob při zahuštění, třeba do omáček, nebo do polévek, je potřeba jej nejdříve rozmíchat v malém množství studené vody. Z tapiokové mouky můžete také upéct skvělé bezlepkové sýrové bochánky, anebo lze mouku přidat i do bábovkových či jiných sladkých těst, kde třeba, u veganských receptů, dobře nahradí bílek. Zkrátka; možností, jak využít tapioku je hodně a pozor si musíte dát jen na její kalorickou hodnotu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Nedělní snídaně do postele: Udělejte si luxusní kaši, zapečené toasty nebo jemnou omeletu
Voňavé pracny nesmí na vánočním stole chybět. Kdy je upéct, aby se správně rozležely?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 7 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12